Friday, July 5, 2013

FABRIK UNTUK BAJU MELAYU PENGANTIN

8 JUN 2013 (SABTU)

Sekarang ni masih dalam proses pemilihan fabrik untuk baju saya dan baju melayu...Untuk baju saya, memang extra confuse tang lace tu...Sebab tengok kat kedai ada macam-macam jenis lace...Bezanya tang kualiti, design dan harga...Tapi tak semua corak lace sesuai dengan bentuk badan...Kena buat homework banyak sikit untuk decide lace ni...Sebabnya regenya superb mahal!

Untuk baju melayu pulak, Mr. A  kan dia kata dia ok je baju melayu material macam mana pun...Tapi! ha siap ada tapi tu...Mr. A cakap kalau nak buat tebal macam baju melayu army pun ok...ha gitu

Jadinya, untuk mengelakkan dari terus confuse...Saya dan Mr. A ke butik Man Couture di Penang...Man Couture explain lah untuk material baju saya dan baju melayu...Tapi extra tanya tu tang baju melayu lah...Owner butik cakap...Dia prefer material bridal satin ataupun shantung untuk baju melayu...Tapi dia tak galakkan duchess satin sebabnya dia kata nampak kilat kalau guna duchess ni...Untuk lining baju melayu pulak, dia cakap better guna shantung (untuk lining ambil shantung jenis nipis tau) dan boleh jugak guna kain bawal...

Sebelum ni, saya ingatkan duchess satin dan bridal satin tu material yang sama...Rupa-rupanya memang different...Harap-harap dapat membantu jugak B2B yang lain *______*




Duchess Satin
Dari google, saya tengok cantik-cantik jugak baju melayu yang guna duchess ni...Konklusinya, terpulang pada citarasa masing-masing kan...Tapi kalau tengok kat Butik tu, baju melayu yang guna material bridal satin dan shantung memang kemas dan cantikkk bangat :)


Bridal Satin


Shantung
Macam baju khairul fahmi kahwen


27 comments:

  1. errkk mmg pening lalat kalau nak memilih.. lagi pening kalau dah rambang mata kat kedai.. semua nya menjadi pilihan hati hehe
    All the best & slowly lah yer wawa.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks akak :) pening2 lalat dah ni

      Delete
  2. Kalau utk majlis kawen ni better pilih material yg kilat2 sikit baru nampak seri pengantinnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru shine bright like a diamond kan akak :)

      Delete
  3. bagus wawa...teliti dlm pemilihan ..... ye laa sekali seumur hidupkan...mesti nak yg terbaik....

    lagi satu lieya suke sebab wawa suke share info n maklumat....senang b2b diluar sane cari maklumat...

    serius cantik pilihan warna n material kain tu...sure meletops gojes wawa jadi raja sehari nanti....

    ReplyDelete
  4. kita bab kain mmg lemah hehe tapi duchess satin itu ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi maybe aura anak tukang jahit kot...arwah mak tu dulu tailor

      Delete
  5. sy pon baru tahu...pandai wawa memilih

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ada design anies...jasiny nak kena make sure fabrik

      Delete
  6. Kakak yg dah lama kawen pun tak tahu jenis kain ni wawa. Dulu semua mak andam bagi pakai aje... sekarang boleh pergi dapatkan konsultansi dulu kan... senang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu akak...wawa ni dulu selalu tengok arwah mak menjahit...ada jugak baju pengantin...maybe aura arwah mak tu ada kot :)

      Delete
  7. akak langsung x tau dear he3

    ReplyDelete
  8. baju resepsi fiqa jenis dutches satin tp utk buat bju gegirl lah hehe.. klu lelaki coat je kot.. tp tak penah dgr jenis shantung.. mcm nice je quality dia =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. shantung tu sama macam baju khairul fahmi pakai yang kaler turquoise tu fiqa

      Delete
  9. salam kenalan.. ^_^
    bgus nya wawa buat homework.ifnir amik pakej je,akak wedding planner dh tempah ciap2.hii
    goodluck wawa.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal too...wawa ni cerewet lebih hihi...tu yg semua nak kena buat homework :) thanks akak

      Delete
  10. i tak pernah tau jenis jenis tau yang i tau i suka nampak cantik terus beli je muahaha teruk perangai :p

    ReplyDelete
  11. Bju nikah buat sendiri ye...bestnya..kami dulu ambil pakej pgantin je..kekeke..btw bila majlis nikah tuh?

    ReplyDelete
  12. Wawa, tp antara 3-3 kaen tu yg mane cepat kedut?? Sya kLw boleh nk yg kurang kedut. huhuhu

    ReplyDelete
  13. Bridal satin tu memang cantik la kak. Aida jenis tak suka kilat2 shining2 sangat. Eh? Macam Aida pula yang nak kawen kan. Haha~

    ReplyDelete
  14. good info wawa! :)

    baju melayu ada gak ek yg bat lining? 1st time tau nii..hihi

    ReplyDelete
  15. bagus wawa nih, betul2 buat persiapan rapi untuk majlis kawen.. akak dulu cincai2 jerk...

    ReplyDelete

Abg Kiosk...Pasta Carbonara 1!!!!!