Thursday, June 8, 2017

Tomyam Sedap Pedas


Berbuka hari isnin yang lepas, saya buat tomyam. Kali ni sebab cukup bahan, saya cuba cara yang tengok video kat FB. Hasilnya tomyam yang sangat sedap dan ummphh....pedas berapi. Bagi penggemar tomyam pedas sesuai guna resepi ni.

Resepi Tom Yum Sedap Pedas

Ayam dipotong kecil (Saya guna 1 ketul ayam saiz agak besar)
Udang (Saya guna 10 udang)
Chicken ball (option)
Bawang holland sebiji (dipotong kasar)
Bawang putih (3 ulas - diketuk)
Daun limau purut
2 batang serai (diketuk)
Sedikit lengkuas
Kubis bunga
Carrot
Tomato
Cili Padi
Perencah Tomyam Adabi 1 bungkus
Perencah Thai Tom Yum (Kalau tak ada, guna sepaket lagi perencah tomyam adabi)
Garam (hujung sudu kecil)
Gula (1 sudu kecil )

Cara-caranya

Rebus ayam sampai mendidih
(Kisar tomato 2 biji yang dibelah bersama-sama 12 biji cili padi dan sebungkus perencah tomyam adabi dan 2 sudu perencah thai tomyam serta masukkan sedikit air - kisar sampai semuanya hancur)
Masukkan bahan kisar ke dalam rebusan ayam yang telah mendidih
Masukkan serai
Masukkan lengkuas
Masukkan bawang putih
Masukkan bawang holland
Masukkan daun limau purut
Masukkan sedikit gula dan garam (agak2 ikut citarasa)
Gaulkan sekejap
Masukkan udang
Masukkan chicken ball
Masukkan serbuk perasa (Bagi yang suka)
Masukkan kubis bunga, carrot dan tomato




Siap dan sedap dan pedas!!!






Friday, May 12, 2017

Menu Sedap dan Memasak


12 MEI 2017 (JUMAAT)

1st time ever and ever saya publish full entry makanan yang saya masak lebih dari 1 menu hihi. Sebabnya saya memang tak pandai masak dan kurang confident nak bagi orang lain makan termasuk suami. Tapi kan, tak tau lah, lately ni tiba-tiba ter rajin memasak. Husband, kakak dan kawan-kawan pun pelik. Depa tegur 'rajinnya masak' (^___^).

Skang ni saya lebih aktif IG dari FB. So suka upload menu-menu yang dimasak. Kalau yg follow IG saya, lebih kepada sharing makanan sahaja. Almaklumlah owner IG pun dah mengembang dengan jayanya.



Masak simple-simple je.
Sambal tumis telur rebus. Encik suami request 2 kali menu ni. Telur tu lepas kopek kulit, goreng sekejap sebelum masukkan dalam sambal yang 'sedap' tu. +____+


Ayam masak merah
Husband suruh goreng ayam tu bagi garing lagi,
Masak pastu bungkus, makan berkelah kat tepi Pantai Teluk Kemang, PD.


Ni pun nak letak kan. Telur dadar + cili benggala fresh from CH.


Sambal sotong ubi kentang - menu turun temurun family saya
Sayur kubis bunga mix telur



HAAA meriah kan....
Ni menu kat rumah ayah saya, masa balik kampung hari tu. Memang tak leh lawan masakan tangan orang lelaki ni.

Semua air tangan ayah. Sedap. Yummy!!!
Sotong goreng kunyit
Sambal sotong ubi kentang
Sayur Kubis bunga + udang
Lala masak air
Ikan belah belakang (Letak sambal)


Sedapnya lahaiiii!!!


Tuesday, May 9, 2017

Resepi Tom Yam Mudah dan Sedap Sangat


7 MEI 2017 (AHAD)

Masa buat tom yam ni, baru sampai di Putrajaya. Bercuti panjang balik ke Penang dan Perlis. Dah lama tak buat tom yam, memandangkan dah beli macam-macam sayur kat Cameron Highland hari jumaat tu (dalam perjalanan balik, singgah CH) :), maka masaklah tomyam sedap ni. Hihi terpuji diri sendiri.

Sebenarnya, rahsia kesedapan tom yam ni adalah saya guna perencah/pes yang dibeli dari Padang Besar, Perlis. Husband pun puji sedap dan cakap macam kedai buat. Perencah ni kakak ipar yang recommend untuk beli. Ini dia perencah tu. Senang sangat nak buat tom yam. Confirm jadi.



Resepi Tom Yum Sedap

Ayam dipotong kecil (Saya guna 3 ketul ayam saiz agak besar)
Sotong (Saya guna 2 sotong saiz besar)
Bawang holland sebiji (dipotong kasar)
Bawang putih (3 ulas - diketuk)
Daun limau purut
2 batang serai (diketuk)
Kubis bunga
Carrot
Tomato (Saya tak letak sebab terlupa beli)
Cendawan (Dicerai-ceraikan)
Garam

Cara-caranya

Rebus ayam sampai mendidih
Masukkan 3 sudu besar pes tomyam yang telah dicampur dengan sedikit air
Maukkan tomato
Masukkan serai
Masukkan bawang putih
Masukkan bawang holland
Masukkan daun limau purut
Masukkan 1/2 sudu kecil garam (agak2 ikut citarasa)
Gaulkan sekejap
Masukkan kubis bunga dan carrot
Masukkan cendawan akhir sekali
Siap dan sedap!!!


Sebenarnya, rasa tak percaya bila dapat masak tom yam sedap ni. Sebab selalu tak confident bab masak  memasak ni (^____^)