Friday, May 12, 2017

Menu Sedap dan Memasak


12 MEI 2017 (JUMAAT)

1st time ever and ever saya publish full entry makanan yang saya masak lebih dari 1 menu hihi. Sebabnya saya memang tak pandai masak dan kurang confident nak bagi orang lain makan termasuk suami. Tapi kan, tak tau lah, lately ni tiba-tiba ter rajin memasak. Husband, kakak dan kawan-kawan pun pelik. Depa tegur 'rajinnya masak' (^___^).

Skang ni saya lebih aktif IG dari FB. So suka upload menu-menu yang dimasak. Kalau yg follow IG saya, lebih kepada sharing makanan sahaja. Almaklumlah owner IG pun dah mengembang dengan jayanya.



Masak simple-simple je.
Sambal tumis telur rebus. Encik suami request 2 kali menu ni. Telur tu lepas kopek kulit, goreng sekejap sebelum masukkan dalam sambal yang 'sedap' tu. +____+


Ayam masak merah
Husband suruh goreng ayam tu bagi garing lagi,
Masak pastu bungkus, makan berkelah kat tepi Pantai Teluk Kemang, PD.


Ni pun nak letak kan. Telur dadar + cili benggala fresh from CH.


Sambal sotong ubi kentang - menu turun temurun family saya
Sayur kubis bunga mix telur



HAAA meriah kan....
Ni menu kat rumah ayah saya, masa balik kampung hari tu. Memang tak leh lawan masakan tangan orang lelaki ni.

Semua air tangan ayah. Sedap. Yummy!!!
Sotong goreng kunyit
Sambal sotong ubi kentang
Sayur Kubis bunga + udang
Lala masak air
Ikan belah belakang (Letak sambal)


Sedapnya lahaiiii!!!


Tuesday, May 9, 2017

Resepi Tom Yam Mudah dan Sedap Sangat


7 MEI 2017 (AHAD)

Masa buat tom yam ni, baru sampai di Putrajaya. Bercuti panjang balik ke Penang dan Perlis. Dah lama tak buat tom yam, memandangkan dah beli macam-macam sayur kat Cameron Highland hari jumaat tu (dalam perjalanan balik, singgah CH) :), maka masaklah tomyam sedap ni. Hihi terpuji diri sendiri.

Sebenarnya, rahsia kesedapan tom yam ni adalah saya guna perencah/pes yang dibeli dari Padang Besar, Perlis. Husband pun puji sedap dan cakap macam kedai buat. Perencah ni kakak ipar yang recommend untuk beli. Ini dia perencah tu. Senang sangat nak buat tom yam. Confirm jadi.



Resepi Tom Yum Sedap

Ayam dipotong kecil (Saya guna 3 ketul ayam saiz agak besar)
Sotong (Saya guna 2 sotong saiz besar)
Bawang holland sebiji (dipotong kasar)
Bawang putih (3 ulas - diketuk)
Daun limau purut
2 batang serai (diketuk)
Kubis bunga
Carrot
Tomato (Saya tak letak sebab terlupa beli)
Cendawan (Dicerai-ceraikan)
Garam

Cara-caranya

Rebus ayam sampai mendidih
Masukkan 3 sudu besar pes tomyam yang telah dicampur dengan sedikit air
Maukkan tomato
Masukkan serai
Masukkan bawang putih
Masukkan bawang holland
Masukkan daun limau purut
Masukkan 1/2 sudu kecil garam (agak2 ikut citarasa)
Gaulkan sekejap
Masukkan kubis bunga dan carrot
Masukkan cendawan akhir sekali
Siap dan sedap!!!


Sebenarnya, rasa tak percaya bila dapat masak tom yam sedap ni. Sebab selalu tak confident bab masak  memasak ni (^____^)








Friday, March 31, 2017

Counting Days


31 MAC 2017 (JUMAAT)
1.40 TENGAHARI
WISMA SUMBER ASLI



Seriously, rasa tak sabar nak tunggu encik suami balik. Tinggal lagi seminggu ja lagi. Nak nangis pun ada kadang-kadang. Maybe sebab tak pernah berenggang 'straight' lama macam ni. Selalaunya habis lama pun seminggu ja. Walaupun hari-hari encik suami buat video call, tapi rasa sayu tu lain sikit bila jauh terpisah lama macam ni. Maybe sebab banyak benda yang dirisaukan. Kesihatan anak dan lain-lain lagi.

2 minggu ni dapat diharungi dengan jayanya. Alhamdulillah. Tinggal seminggu ja lagi. Sabtu next week, flight encik suami dari Paris, transit di Dubai, dan lepas tu terus ke KLIA. Jangkaan sampai hari Ahad 10 malam macam tu. Mudah-mudahan semuanya selamat.

Mudah-mudahan. Ya Allah. Salam sayang dan rindu dari ecah dan ibu yang jauh. Kalau encik suami pegi lagi, ibu dengan ecah nak ikut hihihihi