5 MEI 2013
Teringin nk makan kek batik. Jadinya balik keja semalam, terus buat kek batik. Kali ni buat sikit je untuk sorang makan. Resepi semuanya dibahagikan dua. Balik keja dah boleh potong dan makan. Tapi, sebab dah tak sabar nak makan. Bawak kuar dari freezer, tunggu sekejap je terus potong. Hasilnya potongan kek batik tu jadi tak berapa kemas. Sepatutnya, kalau dapat biar lama sikit lepas bawak kuar dari freezer, mesti potongan tu nampak lebih cantik dan kemas :D
Kek Batik Biskut Marie (seorang makan)
Bahan-bahan:
1/2 paket milo (bungkus yang paling kecil)
1/2 bungkus biskut marie (dipatahkan kepada 4 bahagian)
1/2 ketul butter (125g)
1/4 tin susu pekat manis
1/2 sudu besar esen vanilla
Cara: cara:1. Cairkan butter di dalam kuali/periuk
2. Setelah butter cair, masukkan milo dan susu. Kacau non stop jangan bagi berketul-ketul (Kalau milo tu berketul-ketul jugak, jangan gabra tau. Terus kacau dan kacau sampai hilang ketul-ketul tu)
3. Apabila sebati, masukkan esen vanilla. Kacau lagi
4. Apabila adunan tadi menjadi pekat dan mendidih
5. Masukkan biskut marie yang telah dipatah-patahkan
6. Gaulkan sehingga biskut marie tadi diselaputi dengan adunan coklat yang wangi tu
7. Angkat, dan terus masukkan dalam loyang/tupperware (kalau saya, senang letak dalam tupperware)
8. Mampat-mampatkan adunan supaya tiada ruang antara biskut tadi. Tekan sekuat hati :D
9. Apabila dah siap, masukkan dalam freezer sekurang-kurangnya 4 jam telah memadai. Tapi, kalau saya selalu letak dalam 8 jam (office hours)
10. Untuk mudahkan potong kek tu, keluarkan lebih awal sebelum dimakan. Setelah agak lembut, barulah dipotong. Sedia dimakan :)
Mandikan biskut marie dengan adunan coklat tadi
Mampatkan kuat-kuat tau
Mampatkan sampai tak ada ruang antara biskut
Sebelum ni masa zaman study dulu, saya pernah buat kek batik dan letakkan dalam fridge. Kek saya 'jadi' tapi bila dipotong kek tu jadi keras dan rangup. Saya suka yang jenis lembut-lembut tu. Jadinya, dapat petua ni dari kawan. Dan masih amalkan sampai sekarang....Alhamdulillah *___*
Petua untuk melembutkan kek batik. Masukkan kek dalam freezer. Keluarkan 30 minit awal sebelum dimakan. Kek mesti lembut dan senang dipotong. Kalau after 30 minit still keras...Biarlah dulu sampai kek tu lembut dan baru lah dipotong...Kadang2 suhu peti ais rumah masing-masing tak sama kan...Siap dan sedia di makan *____*
::: Selamat Mencuba :::
wah nampak basah and sedap tu....
ReplyDeletethanks muis :)
Deletesnng je buatnya kan..sedap lak tu.
ReplyDeletea'aah senang je...try la yui
DeleteRajinnya bakal isteri org nih!
ReplyDeletehihi buat2 rajin :)
DeleteKakak dah lama tak buat wawa.
ReplyDeleteMemang betul kalau lembut nak pototng pun senang.
sekali sekali je ni akak...teringin :)
Deleteaiii mk nsorg je? x pe x pe... ;-)
ReplyDeletebtw, salam isra ' mi'raj
hihi dah duduk pun sorang :) salam isra' mi'raj
DeleteSedapppp...nk cubalah buat. akak dh share resepi bubur lambuk.
ReplyDeletethanks akak...nti wawa boleh try
Deletesedapnyeeeeee!!
ReplyDeletekite sampai ke hari ni tak buat-buat.malas lol
hihihi xpe makan je...ni pun sebab dah teringin sangat :)
Deletesedapnyaaa, cantik texture dia... selalu try wat tp xjd cantik lagu nie. nk try la resipi nie
ReplyDeletetry la dik non oit...silap! kakak hihihi
Deletei pernah buat tapi tak jd sebab tak tau sukatan. i biasa suka buat utk 2 org makan je ni dlm resepi kdg kn utk sukatan yang besar. ok nk try nanti thanks :)
ReplyDeleteok cha...try la :)
DeleteNmpk sedap..bole la nak try nt..tq share resepi :)
ReplyDeleteok syima....try tau nanti :)
DeleteI have been browsing on-line more than three hours lately, but I never
ReplyDeletediscovered any fascinating article like yours. It's pretty value sufficient for me.
In my view, if all website owners and bloggers made good content material as you probably did,
the web shall be a lot more helpful than ever before.
Look at my web page - cheap carpets For bedroom