Wednesday, June 19, 2013

Misi Mencari Fabrik Baju Pengantin


15 JUN 2013 (SABTU)

Misi mencari fabrik baju pengantin dimulakan...Ha gitu dah macam nak berperang dah :)

Destinasi pertama: JAKEL
Design, rupa kain, warna semua dah dapat decide...Tapi bila dah sampai kat Jakel, dah sampai kat bahagian lace....haaaa bulat mata ni haaa...Terus jadi huru hara...Bayangkan pegang semua lace semua lawa...Haaa sudah! macam mana tu...Jadi rambang mata...Pastu dan dan tu nak tukar warna baju...Padahal warna tu dah decide berbulan-bulan dah....Gitu jadinya...

Kat Jakel, lace cantik-cantik...lining pun banyak jenis...tapi kan pilihan warna tu kurang...1st tu dah ter berkenan dengan satu lace ni...Akak Jakel tu dah siap matching dengan lining dah...Memang cantik...Pastu bila nak match dengan duchess satin untuk baju melayu...Duchess pulak nak hado...Hancur hatiku...Pastu terus kirim salam dengan akak Jakel tu...Say bye-bye kat akak tu dan terus ke destinasi seterusnya...Sebab hati dah hancur kan dutchess satin tak match :(


Destinasi kedua: GULATIS
Sampai di Gulatis, terus ke level bridal fabric...Tapi time ni dah tak teruja sangat dah sebab dah teruja lebih time kat Jakel tadi...Abang Gulatis yang layan saya time tu pun baik je...Tunjuk design yang nak tu, terus dia bawak gi kat lace yang saya cari tu...Jatuh hati...Pastu belek-belek lace tu jumpa lah satu lace ni yang memang betol-betol kena kat jiwa..Memang dah peluk-peluk dah lace tu...Nama lace tu Gucci Lace....Pastu boleh berangan je la...Sebabnya semeter RM800 you...Try darab dengan 4 meter?...Ni kalau gaji empatpuluhlapanribu sebulan ni memang dah ambil dah lace ni haaa...Ala lace macam artis pakai tu...Kirim salam je lah kan...Kita bukan retis :)

Pastu, belek-belek lace lagi...Jumpa lah lace yang berkenan kat jiwa..Harga pun agak boleh tahan tapi masih mampu dibeli...Abang Jakel tu lilit-lilit kat badan...Berdiri depan cermin...Tenung lama-lama....Haaa decide nak ambil ke tidak... ^_^

Selesai sudah baju untuk kenduri sebelah perempuan...Total jam mencari kain ni 5 jam! Baju untuk kenduri belah laki belum cari lagi...Next week pulak melawat Jakel dan Gulatis sekali lagi :) Pengsan sekali lagi :D 

Antara lace, fabrik dan lining yang saya berkenan macam kat bawah ni...Lagi mahal saya letak lagi bawah ye :)

JENIS LACE
French Lace
Japanese Lace
Prada Lace
Gucci Lace

JENIS FABRIK
Satin Silk
Soluna Platinum
Duchess Satin
Plain chiffon
Chiffon Silk

LINING
Yang ini lah yang saya tak sure...Tengah buat research lagi
(baju bertunang ari tu lining pakai soft satin)


Penat tapi rasa happy sebab tengok semua kain cantik-cantik kan...New experience ^_^


Anak sedara yang seronok betol main ngan kain...




28 comments:

  1. mmg kmpem mata ni dah rambang lau p..huhu

    ReplyDelete
  2. Wawa baru survey aje atau dah membeli? Biar cepat sebab kalau dah siap semua lega hati dah tak payah nak fikir-fikir lagi. Kalau masuk Jakel atau kedai kain memang rambang mata sampai tak tahu nak pilih mana satu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli terus akak....sebab kalau boleh nak settle awal2...tak nak kalut last minute nanti :)

      Delete
  3. rambang mato kan..tgk yg nie bekenan yg ini tgk lain bekenan yg itu pulak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la sha...sakit mata sakit hati hihi...sbb kalau boleh nak lebih dari 2 pasang hihi...tapi tak tau nak [akai gi mana pulak hihi

      Delete
  4. Yong pun rambang mata sgt ari tu msa pi Jakel. KOnon nak beli kain jenis dutchess satin utk buat baju melayu. Last2 beli satin silk je, pastu jd stress sebab x cantik sgt bila dah jadi baju huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe la yong...masuk gambar nanti semua jadi cantik :)

      Delete
  5. wah....seronoknya...x sabar nak tgk dah jadi baju mesti cantik :)

    ReplyDelete
  6. Masuk jakel ngn gulatis sure pening.xtaw nk pilih. Hihi

    ReplyDelete
  7. kalu tgk kt Bandung... lg pengsan... murah 1 hal... nk pilih jenis kain satu hal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. member2 pun cakap macam tu jugak...tak berkesempatan lagi nak ke sana huhu

      Delete
  8. takut je kalau tersasar dgn apa yg dah decide sbb rambang mata hehe
    klau boleh semua nak.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu...kena fikir betol2...kalau ikut hati memanggggg jadi lain hihi :)

      Delete
  9. Wahwah. Baju bersanding ke ni? Biasa tengok orang sewa je kat bridal. Hehe. Tapi kalau buat sendiri lagi puas hati la kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. taste lain macam...tu yg kena buat sendiri :)

      Delete
  10. wahhhhhhhhhhhhhh~ gambar paling atas tu kat jakel ke gulatis??? SY jumpa banyak kat online je. tapi pilihan nya terhad. huhu~ tengah mencari border lace juga ni. untuk baju raya la tapi. haha~ jaoh sekali nak buat baju pengantin. nak buat baju tunang pon dah terbengkalai. majlis nye tak jadik. sadis sungguh! ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. pic atas tu kat jakel...tak pe sue...jodoh tu kuasa Allah kan

      Delete
    2. erm! ^_^
      hujung minggu nak kene g jakel ni. hehe~

      Delete
  11. twu xpe sis ritu g kedai plih kain rse mcm semua wrna chntekk haha sudah xkan nak tukar baju je kejee hehe

    ReplyDelete
  12. akak klu masuk jakel kompom melayang duit kering purse...gelepar tgk kain yg cantik2...

    ReplyDelete
  13. wahhhh..mesti cantik bila dh jd baju ntikn..tringat zaman k'imi nkkhwin dlu..xkisah sgt jenisnya...cari yg jji setuju ngan cost je,ehehe!!

    ReplyDelete
  14. Hai. i ade jual furla bag. if u guys interested add my fb zarff malik II or follow my insta ig dezaffascarf or whatsapp me 0173439849.

    ReplyDelete
  15. Hi gorgeous,
    Jemput ke fbpage saya, colourful lace.
    Prada lace cantik dan murah2.

    ReplyDelete
  16. as salam, boleh tau x soluna platinum tu dpt kt mana?

    ReplyDelete

Abg Kiosk...Pasta Carbonara 1!!!!!