Wednesday, June 19, 2013

Misi Mencari Fabrik Baju Pengantin


15 JUN 2013 (SABTU)

Misi mencari fabrik baju pengantin dimulakan...Ha gitu dah macam nak berperang dah :)

Destinasi pertama: JAKEL
Design, rupa kain, warna semua dah dapat decide...Tapi bila dah sampai kat Jakel, dah sampai kat bahagian lace....haaaa bulat mata ni haaa...Terus jadi huru hara...Bayangkan pegang semua lace semua lawa...Haaa sudah! macam mana tu...Jadi rambang mata...Pastu dan dan tu nak tukar warna baju...Padahal warna tu dah decide berbulan-bulan dah....Gitu jadinya...

Kat Jakel, lace cantik-cantik...lining pun banyak jenis...tapi kan pilihan warna tu kurang...1st tu dah ter berkenan dengan satu lace ni...Akak Jakel tu dah siap matching dengan lining dah...Memang cantik...Pastu bila nak match dengan duchess satin untuk baju melayu...Duchess pulak nak hado...Hancur hatiku...Pastu terus kirim salam dengan akak Jakel tu...Say bye-bye kat akak tu dan terus ke destinasi seterusnya...Sebab hati dah hancur kan dutchess satin tak match :(


Destinasi kedua: GULATIS
Sampai di Gulatis, terus ke level bridal fabric...Tapi time ni dah tak teruja sangat dah sebab dah teruja lebih time kat Jakel tadi...Abang Gulatis yang layan saya time tu pun baik je...Tunjuk design yang nak tu, terus dia bawak gi kat lace yang saya cari tu...Jatuh hati...Pastu belek-belek lace tu jumpa lah satu lace ni yang memang betol-betol kena kat jiwa..Memang dah peluk-peluk dah lace tu...Nama lace tu Gucci Lace....Pastu boleh berangan je la...Sebabnya semeter RM800 you...Try darab dengan 4 meter?...Ni kalau gaji empatpuluhlapanribu sebulan ni memang dah ambil dah lace ni haaa...Ala lace macam artis pakai tu...Kirim salam je lah kan...Kita bukan retis :)

Pastu, belek-belek lace lagi...Jumpa lah lace yang berkenan kat jiwa..Harga pun agak boleh tahan tapi masih mampu dibeli...Abang Jakel tu lilit-lilit kat badan...Berdiri depan cermin...Tenung lama-lama....Haaa decide nak ambil ke tidak... ^_^

Selesai sudah baju untuk kenduri sebelah perempuan...Total jam mencari kain ni 5 jam! Baju untuk kenduri belah laki belum cari lagi...Next week pulak melawat Jakel dan Gulatis sekali lagi :) Pengsan sekali lagi :D 

Antara lace, fabrik dan lining yang saya berkenan macam kat bawah ni...Lagi mahal saya letak lagi bawah ye :)

JENIS LACE
French Lace
Japanese Lace
Prada Lace
Gucci Lace

JENIS FABRIK
Satin Silk
Soluna Platinum
Duchess Satin
Plain chiffon
Chiffon Silk

LINING
Yang ini lah yang saya tak sure...Tengah buat research lagi
(baju bertunang ari tu lining pakai soft satin)


Penat tapi rasa happy sebab tengok semua kain cantik-cantik kan...New experience ^_^


Anak sedara yang seronok betol main ngan kain...