Thursday, May 2, 2013

Baju Kurung Moden & Veil Majlis Pertunangan Saya :)

 First sekali saya nak cakap saya suka sangaaaaaaat dengan baju bertunang saya ni :D 

 Baju ni la yang kena fitting kat tailor sampai 2 kali tu...Warna untuk baju ni saya decide sendiri...Maklumla kan diri sendiri suka warna yang masam...So terima lah seadanya *_____*

Material untuk baju bertunang ni saya pilih sendiri...Saya guna chiffon silk 4.5 meter termasuk untuk veil...Lining saya guna soft satin....Kain chiffon silk ni masa beli memang dah siap dengan embroidery dan manik...Kain ni jugak ada banyak pilihan warna dan yang pastinya semua cun-cun...Boleh pilih ikut yang mana suka...So masa decide nak beli kain ni...Saya try letak kat atas kepala macam veil tu...Pastu terus jatuh cinta pandang pertama....Tidor tak lena mandi tak basah kau jah!...Tak mau dah yang lain...Nak yang ini jugak +____+

Inspirasi untuk baju bertunang ni dari rekaan Kurung Moden designer 'Arma Couture'...Saya memang suka giler dengan baju yang simple tapi elegan...Tak sarat tapi nampak eksklusif....Masa hantar kat tailor, dia advice suruh buat dress....Pastu fikir punya fikir, saya decide untuk tetap pendirian nak buat kurung moden :D Leher buat bentuk bulat...Tangan cekak dengan butang berderet....Kain plan asal nak buat yang kembang2 tu...Pastu tailor cakap kain tak cukup...So saya cakap kat tailor buatlah kain tu sesuka hati yang penting buat bagi labuh sikit :) 

Pasal hiasan tambahan....Saya jahit manik dan pearl sikit...Saya tambah jahitan manik dan pearl di leher baju sehingga bahu...Pastu jahit pearl dan manik di tangan baju...Kat veil saya jahit pearl kat keliling veil...Siap :D

Untuk gambar pulak, Photographer saya semestinya tak lain dan tak bukan mesti la my cousin


Kalau sape2 yang duduk area Utara...Boleh la dapat servis my cousin ni...Husband and wife 2-2 photographer yea...Tapi sebenarnya diorang ni ada degree in accounting kalau tak silap...Kalau nak tengok hasil kerja dorang boleh click kat bawah ni



Ni la orangnya cousin saya tu....cousin saya yang pompuan tu



Ni embroidery kat VEIL saya...Abaikan bulu mata rozita cik wan hihihi



Labuh veil saya buat paras pinggang...Saya plus jahit pearl je...Memang best veil ni...Selesa dan sedap pakai.....



Ni bahagian tangan...Saya letak butang balut



Ni bahagian kain....Kain saya buat labuh sikit....



 HAND BOUQUET for my Majlis Pertunangan 
Saya pilih pink & cream....



Guna hand bouquet macam ni boleh recycle untuk time akad nikah dan wedding nanti



Ni la baju bertunang saya :)



Untuk yang tanya kat mana saya beli kain untuk baju bertunang saya tu, kat sini la saya beli :D
GULATIS SILK HOUSE, SUNGAI PETANI
menapak sampai ke Sg. Petani sebab kat Penang tak de GULATIS :(
Ni kain saya include lining


DRESS SET
(with or without veil)
warna: same macam dalam pic
size: fit S to M
pm for size details
details: modern baju kurung
material: full beaded chiffon silk

VEIL
warna : same macam dalam pic
details: heavy patched beaded chiffon silk 
FABRIC HANDBOUQUET
from Lolavie Handbouquet
size L
warna: cream, pink, shocking pink
harga rent: rm20 + refundable deposit


Bagi yang berminat,
boleh hubungi saya melalui:
Email: syai_da@yahoo.com
FB: Najwa Othman
H/P: 017 4119196

insyaAllah akan di reply asap.