Monday, May 6, 2013

Cara Buat Hantaran Mudah


EDISI MENJIMATKAN DUIT :)

Bagi yang gemar untuk membuat hantaran sendiri, saya nak kongsikan hantaran yang saya buat sendiri untuk majlis pertunangan saya baru-baru ni :)... Saya beli dulang macam kat atas ni dari kedai barangan perkahwinan... Dulang yang saya beli ni antara yang murah, tapi kita kena deco-deco sikit :)

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN;
Dulang
Kain satin
Gam Elektrik
Gunting
Bunga untuk hiasan utama
Bunga untuk hiasan sampingan
Renda



1st sekali kena gunting kain satin yang dibeli tadi....saya lupa nak ambil gambar cara untuk lekat kain satin tu pada dulang...yang pastinya, bahagian kelim di penjuru setiap dulang tu dibuat last sekali selepas dah lekat kain tu di setiap bahagian atas dulang...

Dah siap lekat kain satin, bahagian dulang still nampak kosong kan. So, saya tambah renda di setiap keliling dulang. Tengok pic di bawah



Saya lekatkan renda putih di sekeliling dulang... Renda ni murah je, boleh beli dari kedai alatan menjahit... Pastu lekatkan rose small size di setiap penjuru untuk menaikkan seri

Untuk bunga hiasan utama, kalau boleh pergi belajar dengan pekerja di kedai pengantin tu...Confirm, sekali korang tengok cara dia buat, mesti dah boleh buat sendiri...Kalau upah kat kedai, mau dorang charge 1 dulang RM30 plus plus untuk buat sahaja tau tak termasuk harga barang



Lepas dah buat semua, boleh mula hiaskan dengan barang-barang yang nak di buat hantaran...Saya refer majalah PENGANTIN jugak :)


Ni la hantaran saya, kalau nak tengok setiap satu, click link kat bawah






27 comments:

  1. Zaman2 saya dulu pun buat sendiri. memang mencabar mental dan fizikal. hi3!
    anda-bakal-pengantin-3-bulan-lagi

    ReplyDelete
  2. Cantik n kreatif..lisa masa nak kawen dolu..adik ipar lisa yg buatkn hantaran lisa.....:)

    ReplyDelete
  3. azrinna
    hihi sekali sekala buat...syok jugak kan :)

    Lisa Sheila
    tq :) mesti adik ipar kreatif ni :)

    ReplyDelete
  4. cantek.. pandainye buat sendirik.. tangan berseni..:)

    ReplyDelete
  5. main lekat2 je..thanks nafira :)

    ReplyDelete
  6. canteekkkkk

    p/s blog ni ada malware laa

    ReplyDelete
  7. p/s ms nk klik kotak komen, kuar malware...sy x tau la pulak kalau sbb komputer..lani sy kn klik 2 kali baru kuar kotak komen tp malware x de lg..

    ReplyDelete
  8. salam sis berapa panjang kain setin tu ??

    ReplyDelete
  9. salam sis . boleh tahu tak berapa ukuran kain setin tu.:)

    ReplyDelete
  10. nak tanya, bunga tu gubah sendiri ke atau dah ade yg dah siap? mana nak cari..?

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. beli di kedai barangan pengantin...Kedai A to Z di Pulau Pinang

      Delete
  12. Cantik...sis..cmne nk kelim kain satin tu yee

    ReplyDelete
  13. Ϻy partner and I absolutely lovee your blog аnd
    find thee mаjоrity of your post's to be exactly whаt I'm looking for.
    Does one offer guest writers to writе content for you personally?

    I wouldn't mind publishing a post or elabοrating on a lot of the subjects you write
    with regards to hеre. Again, aωesome blog!

    Here iѕ my web site norstarphone.info (www.immigrantlegal.ca)

    ReplyDelete
  14. Wow, this paragraph is nice, my younger sister iss analyzing these things, thus I am going to let
    know her.

    my weblog; Weeb Directory - add-oncon.com,

    ReplyDelete
  15. Excellent web site. Ƥlenty of useful information here. I am sending it to some pals
    aոs additionally sharing in deliciouѕ. And natuгally,
    thank you оn your sweat!

    My blog post - http://speechesanddeeds.com/mcafee-coupon-promo-code/ (mla.mrooms.org)

    ReplyDelete
  16. Ԝhat's up it's me, I am alѕo visiting this web page daily, this website is really pleasant and the visitors are genuinely sharing pleasant thoughts.


    Feel free to visіt my web-ѕite; http://www.fatcow-coupon.net/kaspersky-coupon-code/ (ctimasterworks.com)

    ReplyDelete
  17. Quality contеnt iѕ the key to invite tthe people to ggo
    tο see thee webb site, that's wҺat this website is providing.


    my web-site - Kaspersky coupon code

    ReplyDelete
  18. Thanks..saya pun tengah nk timbe ilmu ni..niat dhati nk brtunang da ada..da sampai seru kot.

    ReplyDelete
  19. Ԍreat blߋg here! Also your website loаds up fast!
    What web host are you using? Сan I get your affiliate link too your
    host? I wish my webste loaded up as quickly aaѕ yours lol

    my wеb site ... infobert.com (http://wikicars.org/)

    ReplyDelete
  20. Аppreciating the persistence you put into your site and in depth information yoս pгovide.

    It's gгeɑt to come aсross a blοg evеry once in a while tҺat
    isn't the sаmе unwaոted гehashed information.

    Wonderful reaԀ! I've bookmarkeɗ your sіte
    and I'm addiոg your RSS feeds to my Google account.


    My web-sіte :: minnie driver skin care

    ReplyDelete
  21. Hey! This is kind of off toρic but I need some guidаnce from an eѕtablished blog.

    Is it haгd to ѕet up yoսr own blog? Ӏ'm not very tecҺіncal but I сaan figure things
    out pretty fast. I'm thinking about setting up myy own but I'm not sure where to begin.
    Do you have anyy points or suggestions? Ϲheers

    my website; http://www.thecentral411.com/webhostingpad-coupons/

    ReplyDelete
  22. Heу There. I discovered уour weblog using msn. This is a very well written article.
    Ӏ will maаkе sure to bօokmɑrk it and comme back to
    read extra of your սseful infօ. Thank you for
    the post. I'll certainly comeback.

    my web page; http://www.norstarphone.info/webhostingpad-coupons/ (http://mla.mrooms.org/)

    ReplyDelete
  23. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no back up.
    Do you have any solutions to protect against hackers?


    Here is my web page :: Poker Prawdopodobienstwo

    ReplyDelete

Abg Kiosk...Pasta Carbonara 1!!!!!