lama xmakan ubi rebus kan....sdpny weihhh....cicah lak ngan nyok+garam.......tp xsempat nak cicah ari tu...sebab mula tu jual mahal xmo makan...pastu bila dh tingin nak makan....bis la org lain dh makan...tp dan rasa ubi ni weihh.....mmggg sedappp.....lembut2 camtu...zaman dulu2 time perang...org kat Tanah Melayu makan ubi ja kan sebab xdak beras....skang ni dh jarang2 dh nak jumpa ubi2 rebus ni....lain la french fries ka whipped potatoes ka....banyak la leh jumpa...
ni pun kebetulan ayah tanam ubi kat umah...so ubi dh besar n tak tau nak wat apa....rebus je la........ayah dh xtak menda nak wat kt umah...dia tanam pokok pisang mempelam la ubi la cili la...n suma dh mula berbuah skang ni....anak2 dia lak yg xmo makan....huhuhuhuh
.baru makan ubi rebus cicah smbal tumis ikan bilis smalam ;D
ReplyDeleteyeke....sdp x cicah ngan smbal??...xprnh try lg ni
ReplyDeletesuke gak makan tp xle makan byk2 takut farrel nanti kembung perut...pergh..cicah ngan sambal totok pn best gak!! ;p
ReplyDeleteeyh..hari tu ada blogger lain ckp pasal ubi rebus!!! ;)
ReplyDeleteziana-sambal totok tu ape???wawa xprnh dngr huhu...nk tau gak ni
ReplyDeleteeny-ye ke.....kebetulan...skang ni angin ubi rebus ngah menyerang kot haha
hahahah..sambal totok tu org jawa yg buat..cili padi+belacan+limau+tahla...i pn xtau resepi dia..yg i tau mak i selalu buat..hehehe...nanti i tanya mak i resepi dia ek..tp mmg marvellous for those yg tahan pedas!!
ReplyDeletefuhhh....cam best ni...i mmg suka pedassss=) klu dh dpt resepi...jgn lupa bg kat i tau=)
ReplyDeletewawa...i sanggup call mak i tau tanya resepi...
ReplyDeleteu goreng belacan,bwg kecik,bwg putih dgn cili padi..
pas2 u tumbuk..dh lumat u letak limau skit!!
done!!
peberet tu...mkn mse ujan..nyaman..
ReplyDeletethanks a lot zana...terharu neh.....nanti i try ye :)...
ReplyDeletesmpaikn salam i kat mak u =)
btol btol btol ezzati...klu makan time ujan...fuhh marvellous =)
Ubi Kayu Rebus cecah Gula pon sodaapp..
ReplyDeletebtol tu kak ieda....yummy yummy
ReplyDelete