Tuesday, May 9, 2017

Resepi Tom Yam Mudah dan Sedap Sangat


7 MEI 2017 (AHAD)

Masa buat tom yam ni, baru sampai di Putrajaya. Bercuti panjang balik ke Penang dan Perlis. Dah lama tak buat tom yam, memandangkan dah beli macam-macam sayur kat Cameron Highland hari jumaat tu (dalam perjalanan balik, singgah CH) :), maka masaklah tomyam sedap ni. Hihi terpuji diri sendiri.

Sebenarnya, rahsia kesedapan tom yam ni adalah saya guna perencah/pes yang dibeli dari Padang Besar, Perlis. Husband pun puji sedap dan cakap macam kedai buat. Perencah ni kakak ipar yang recommend untuk beli. Ini dia perencah tu. Senang sangat nak buat tom yam. Confirm jadi.



Resepi Tom Yum Sedap

Ayam dipotong kecil (Saya guna 3 ketul ayam saiz agak besar)
Sotong (Saya guna 2 sotong saiz besar)
Bawang holland sebiji (dipotong kasar)
Bawang putih (3 ulas - diketuk)
Daun limau purut
2 batang serai (diketuk)
Kubis bunga
Carrot
Tomato (Saya tak letak sebab terlupa beli)
Cendawan (Dicerai-ceraikan)
Garam

Cara-caranya

Rebus ayam sampai mendidih
Masukkan 3 sudu besar pes tomyam yang telah dicampur dengan sedikit air
Maukkan tomato
Masukkan serai
Masukkan bawang putih
Masukkan bawang holland
Masukkan daun limau purut
Masukkan 1/2 sudu kecil garam (agak2 ikut citarasa)
Gaulkan sekejap
Masukkan kubis bunga dan carrot
Masukkan cendawan akhir sekali
Siap dan sedap!!!


Sebenarnya, rasa tak percaya bila dapat masak tom yam sedap ni. Sebab selalu tak confident bab masak  memasak ni (^____^)








2 comments:

  1. style chef ni memang memasak dia akan cakap masakan dia sedap bila dia try.
    konfiden tu mesti ada.hehe
    #banyaksangatnontoncookingshow

    ReplyDelete

Abg Kiosk...Pasta Carbonara 1!!!!!