Wednesday, October 10, 2012

Jerih-Perih Bergelar Pelajar PJJ

WARNING!!! Entry ini sangat panjang! Kalau tak nak baca! Lebih baik jangan mula!! ;)

Walaupun saya bukan fully PJJ student...tapi jerit-perih melaluinya sempat saya rasai walau sekejap...hanya Allah yang tahu bagaimana rasa bahagianya student PJJ yang berjaya habiskan study dengan duit sendiri setelah bermacam-macam yang dilalui...pengorbanan yang dilakukan untuk hadir ke kelas.....berpenat lelah membahagikan masa menghadiri kelas...terpaksa menggadaikan cuti rehat bagi yang tidak dapat memohon CTR...bertungkus lumus siapkan assignment...memaksa diri menelaah pelajaran untuk mencurahkan apa yang dibaca pada sekeping kertas bagi mencorakkan gred terbaik pada transkrip...sedangkan saya yang bujang ni terkesan pedihnya apa lagi yang sudah bekeluarga...berjuang untuk mendapatkan ilmu dari yang pakar kan...mungkin objektif atau mision masing-masing berbeza...mungkin ada yang berusaha untuk memperbaiki taraf hidup dan mungkin juga ada yang nak menjadi idola kepada anak-anak, mungkin juga ada yang nak setanding dengan ipar duai dan macam-macam sebab lagi...saya rasa sangat teruja bila setiap kali dapat berbual-bual dengan pelajar-pelajar PJJ ni...mereka bijak dalam setiap bait-bait bicara...kadang-kadang sampai boleh ternganga mulut lah sebab terpegun sangat...penuh dengan hujah dan tak kurangnya ada yang dah bercakap saling tak tumpah macam YB ;) tergugat lecturer kan ;))

Masa Memang Benar-Benar Mendewasakan Kita!

hoho intro ayat keras tu kan ;) saya pada asalnya seorang pelajar secara sepenuh masa dan time tu dalam kepala memang happy dengan kawan-kawan...bila weekend je outing...rutin pergi kelas, balik kelas, makan dan tido...masalah masa jadi full time student ni just stress dengan assignment, mood malas nak gi kelas, homesick dan masalah duit di hujung-hujung semester dan yang tak tahannya masalah cinta :))) gatal!

semuanya mula berubah bila saya gatal tangan nak apply keja government...saya ingat lagi...masa tu saya berada dalam final year...Ada 1 semester je lagi nak habiskan study...dah tak tertahan-tahan sangat kan ;) sedang saya bertungkus lumus study subjek financial untuk persediaan final exam....time ni memang tengah stress yang teramat sangat sebab saya tak suka apa saja subjek math...segala menda yang ada kira-mengira ni memang akan mencacatkan transkrip sy ;)) tak fail tau cuma tak dapat A la ;) bila tak dapat A...tak dapat la 4flat kan...walau macam mana pun...Alhamdulillah saya berjaya dapat 4flat beberapa sem...tak mo cakap berapa sem...malu...tak baik riak ;)

tengah muka berkerut-kerut study sambil jari ketong ketang tekan calculator...saya dapat call...ada perempuan cakap....'cik najwa berjaya dalam temuduga untuk jawatan xxxx dan gred xx'...time tu melompat la...kite ngah stress mengira pastu dapat pulak jalan keluar kan...memang melompat la...saya memang suka giler-giler...sebab saya boleh dapat 2 benda dalam 1 masa...dan tak perlu rugi apa-apa...mesti tak faham kan!!...ok macam ni...saya bukan membuta tuli apply kerja tanpa memikirkan my future...saya dah buat research...& saya dah plan baik punya (kalau saya dapat keja...apa yang saya perlu buat dll) untuk course saya ni alhamdulillah university ada tawarkan untuk Pengajian Luar Kampus (PLK) / Pengajian Jarak Jauh (PJJ)...tapi bukan untuk semua course tau...so ni sangat mudah...untuk final semester saya just perlu tukar mode pengajian ke PJJ je la...tapi yang lecehnya...dari hanya tinggal 1sem untuk habiskan study dah jadi 3 sem bila tukar mode ke PJJ ni...tapi tak pe...pantang menyerah sebelum ajal....tapi part yang sedih tu...tak dapat nak grad dengan kawan-kawan seangkatan...kena tinggalkan roomate sorang-sorang...sedih!

'Pandangan pelajar full time kepada pelajar PJJ'...apa yang saya nak kongsi ni dari pandangan saya sendiri sebelum bergelar pelajar PJJ...bagi saya, pelajar PJJ ni senang nak score sebab soalan exam senang dan memang senang senang senang dan tidak ada soalan exam yang senang melainkan exam student PJJ!!! wow dasyat kan! haaaa pastu dah jadi student PJJ betol baru kau tau senang senang senang ke susah susah susah.....

ok after saya dah jadi pelajar PJJ...macam mana nak cerita ye....emmm...dari segi soalan exam tu saya akui lebih senang dari soalan full time student...jangan marah ye pelajar full time PJJ...ni pandangan personal saya...senang jugak dari segi assignment sebab lecturer tak kan paksa kita buat assignment yang dasyat-dasyat giler macam kena pi library bukak buku-buku lama-lama yang berat-berat tu...pastu sampai kena tido-tido kat library untuk siapkan satu yang assignment yang mak datuk reference nya kena refer beribu-ribu buku....hihi tipu! Tak de la sampai ribu-ribu buku ;) tak perlu semua tu..means assignment nye lebih ringan jika nak dibandingkan dengan pelajar full time...ulangkaji untuk final exam pun lebih mudah sebab kita boleh statik utk study hanya 1 buku or boleh refer tambahan buku lain...tu pun kalau rajin la....kalau tak rajin cukup lah rebus-rebus buku yang satu itu...TAPI yang super duper susahnya, mood mood mood...orang yang dah keja ni....mood nak buat assignment...mood nak study tu...hanya Allah yang tahu....susah nya nak dapat mood untuk kita buat semua tu...walaupun yang nak perlu ingat untuk exam tu sejemput je...tapi memang susah nak ingat! macam makan semut...mungkin masa fulltime student dulu...dalam kepala hanya study je kan...tapi bila dah keja ni, banyak benda yang kita fikir dalam kepala...memang ni lah cabaran terbesar yang saya hadapi....kadang-kadang tu nak buat assignment, mood tak datang-datang sampai kita kena push diri kita jugak untuk buat! nak study apetah lagi kan...cer korang bayangkan ~~~~


ni tempat terakhir saya study untuk final exam...sob sob sob

Walaubagaimanapun, saya bersyukur sebab diberi kesempatan untuk merasa kedua-dua keadaan ni...saya tengok muka-muka pakcik makcik PJJ yang grad ni memang puas hati sungguh...saya dapat rasakan maybe diorang grad ni rasa macam grad phd ;)) ...ye la kan perlu lalui berbagai onak duri untuk habiskan study....



8 OKTOBER 2012 (ISNIN)
SESI 5 (SIDANG PAGI)
- WAKTU PENGIJAZAHAN SAYA -
Alhamdulillah...rasa bersyukur sangat...dan terus rasa berkobar-kobar untuk teruskan study dan terus study...Bagi yang tengah study full time or PJJ...or baru terasa ada bahang-bahang nak sambung belajar...


Please Don't Give Up....Believe Yourself...Kena Tetap Pendirian! Jangan Hangat2 Tahi Ayam!! ops!! ;) Kena Kuat Semangat! Dan Jangan Pernah Sesekali Pun Mengalah! Allah pasti membantu kita...InsyaAllah ;)


mak ai!!! seriusny muka i...takut nengok heee ;) nerveous nervous


dah kuar dewan...baru leh senyum ;))



ni la tulang belakang saya...org yg selalu menyakitkan hati saya sebab dia selalu cakap... "bila laaaa hang nak habis study ni??? ayah tengok dah lama hang study tapi tak habis-habis ;)) kakak2 hang cepat ja habis ;))" haha time tu rasa angin satu badan haha



Don't you ever wish you were someone else,
You were meant to be the way you are exactly.
Don't you ever say you don't like the way you are.
When you learn to love yourself, you're better off by far.
And I hope you always stay the same,
cuz there's nothin' 'bout you I would change.

I think that you could be whatever you wanted to be
If you could realize, all the dreams you have inside.
Don't be afraid if you've got something to say,
Just open up your heart and let it show you the way.

Believe in yourself.
Reach down inside.
The love you find will set you free.
Believe in yourself, you will come alive.
Have faith in what you do.
You'll make it through.

"Stay The Same" JOEY MCINTYRE
 

25 comments:

  1. Tahniah sbb dah berjaya..hehe

    ReplyDelete
  2. tulang belakang yg selalu menyakitkan hati tu la pembakar semangat No 1 kan?

    ReplyDelete
  3. man- tq ;)

    aizuemi - yup...exactly!!!

    ReplyDelete
  4. Jerih-perih akhirnya membuahkan kejayaan.... tahniah.

    ReplyDelete
  5. kakak..
    satu hari nanti wawa pulak akan post macam nie..
    owh..menghitung hari je nie..
    jerit perih ssampai xlarat nak jerittt lah..hihi

    ReplyDelete
  6. lepas nie..wawa pulak akan tulis jerit perih nie...
    owh... bila nak abis nie...

    ReplyDelete
  7. wawa/stobericicahracun
    - tak sabar nak tengok wawa konvo.... chaiyok chaiyok!

    ReplyDelete
  8. salam..kak,nk tnya..kiranya kalo fulltime belajar mmng leh tukar pjj eh?

    ReplyDelete
  9. salam kak, best entry akak :) saya cuma nak mintak pendapat, saya ni bekerja tapi dalam masa yg sama nak sgt buat pjj, apa beza pjj ngn plk eh?

    ReplyDelete
  10. kacang buncis
    depend university...kalau uni yang tengah belajar tu memang offer course utk pjj...so memang boleh tukar lah...tapi kena bagi reason yang munasabah

    ReplyDelete
  11. Jendela Bunian
    wsalam
    pjj dengan plk hampir sama...kalau UUM offer PLK (Pengajian Luar Kampus)....konsep hampir sama macam PJJ...tapi kaedah/sistem kelas tu tak sama setiap universiti...kalau USM sistem kelas macam lain...kalau UUM sistem kelas macam lain

    ReplyDelete
  12. Salam....boleh tumpang tnye tak..mcm mana nk apply pjj tu? Kne isi online melalui upu jugak ke macam mana? Atau dia ad satu borang lain yg khusus untuk sambung pjj ni..

    ReplyDelete
  13. dadebby
    Wsalam...nanti saya check dengan member...sbb saya bukan fully pjj student....saya bertukar mode pengajian dari pelajar sepenuh masa ke pelajar pjj...sbb asalnya saya pelajar sepenuh masa, semester akhir je saya buat sebagai PJJ....means special case...
    nanti saya check dengan member pjj sy k ^___^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq...harap akak tlg..hehe..sbb takut ada kena isi ap2 borang..nnt tutup pulak..btw tqvm

      Delete
    2. Tq..harap2 akak dpt tolong..sbb takut ad kne isi borang ap2..nnt tutup tarikh ke..huhu..btw tqvm.. (:

      Delete
  14. Salam.. Akak amik course account eh? Tu macam buku MAF je .. hehehe. akak, camne nak contact eh kak? Saya nk contact akak personal... Gheheheheee. . Banyak nak tanya ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam assufi...thanks berkunjung ke blog akak...kalau ada apa2 nk tanya boleh add fb akak syai_da@yahoo.com Najwa Othman

      Delete
  15. salam assufi...thanks berkunjung ke blog akak...kalau ada apa2 nk tanya boleh add fb akak syai_da@yahoo.com Najwa Othman

    ReplyDelete
  16. salam akak, nak tanya camna nak convert dari fulltime ke pjj? sbb saya sekarang dalam situasi yang sama..mohon tunjuk ajar.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam abdul qayyumm...

      1) check tempat yg sedang belajar sekarang, dorang offer tak pjj utk course yg sedang ambil skarang ni....kalau dorang mmg offer pjj utk course yg sedang ambil, memang senang lah...Boleh pergi discuss dengan bahagian PJJ....tanya apa yang perlu buat...sebab masing2 universiti tak sama procedure nya...

      kalau macam akak di uum, course yg akak ambil ni mmg ditawarkan secara pjj...so akak discuss dengan dekan...nyatakan sebab2 nak tukar mode pngajian...isi borang pertukaran mode pengajian dari full time ke pjj...dekan dah approved...bawa ke unit pjj....dorang akan register dan automatic akan jadi pjj student lah...so continue dengan subjek yang belum kita habiskan...tapi sem pertama pjj akak buat penangguhan sebab clash dengan lapor diri kerja....

      tapi macam member akak, course dia TAK ditawarkan secara pjj...dia kena tukar course lah kalau nak buat pjj jugak...dan boleh transfer semua jam kredit subjek yang tele untuk course baru yang dia ambil....kalau baru sem 1 atau 2 ok lah...tapi kalau dh hampir final sem, agak rugi lah sebab nak kena mula semula belajar...

      apa2 boleh tanya akak lagi :)

      Delete
  17. Asalamualaikum kak...
    Sya mhu tnya pjj ne untk yg dh bkrja ya ?
    Xperlu ke kelas ? Ambil exam scara online ?
    Mohon pendedahan ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...untuk yang ini boleh refer terus ke unit PJJ universiti berkenaan

      Delete
  18. semua u mmg ade pertukaran mod ke dari full degree ke pjj

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya ada bagi universiti yang ada offer PJJ course...tapi untuk pertukaran mood ni kena ada reason/ bukti yang konkrit...tak boleh bertukar dengan mudah

      Delete

Abg Kiosk...Pasta Carbonara 1!!!!!