Wednesday, May 25, 2016

Hidup Lebih 'Sehat'


25 MEI 2016 (RABU)
5.00 PM

Sekarang ni saya sedang berusaha menurunkan berat badan. Rasa macam tak sabar nak pakai baju-baju lama. Baju-baju kerja before mengandung. 

Selain tu, husband pun dah bagi hint-hint nak bagi tau kata saya dah gemuk. Bila berat mencecah 70 kg, saya rasa macam saya ni dah tersangat berat. Dan ada macam-macam rasa lagi yang tak mampu nak describe. Maybe sebab adik beradik semua kecik-kecik. Dan suami saya pun bertubuh kecik.



Tiap-tiap pagi saya mesti timbang berat dan buat catatan di kanan blog kecik saya ni. Lain orang lain cara kan. Macam saya, cara ni mampu memotivatekan saya untuk terus berusaha menurunkan berat badan. Harap-harap usaha saya ni dapat membuahkan hasil dan InsyaAllah saya boleh berasa lebih sihat. 



Thursday, May 19, 2016

Part 4 - Nifas Berbau Busuk / Bau Bangkai

18 MEI 2016 (RABU)
7.40 PAGI


Hari Ke-10
Saya ke hospital ditemani Mr. A untuk bukak selotip luka ceaser. Sekajap je. Doc buka selotip tu. Lepas tu dia spray macam gam tu. Lepas tu siap. Dan boleh balik.

Selama 20 hari kalau tak silap saya, Nurse dari Klinik Desa akan datang check kita dan baby. Bila dorang tengok jahitan ceaser saya tu. Nurse dok puji2. Dorang cakap cantik nye jahitan. Kemas. Saya cakap kenape. Ada yang jadi macam lain ke. Lepas tu nurse tu cakap, dia kata bekas luka ceaser dia tak cantik. Saya pun tak tanya banyak. Tak tau apa yang dorang maksudkan.

Hari Ke-11
Hari  ni lah bermula segala-galanya. Saya tiba-tiba rasa macam sakit/ nyilu/ perit bila darah nifas nak keluar. Lepas tu saya dapat rasa bau nifas saya busuk sangat. Macam bau bangkai. Mula tu saya diamkan je. Saya ingat biasa-biasa je dan saya ingat saya sorang yang bau.

Saya pun google2 la. Faktor2 yang menyebabkan nifas berbau. Banyak yang saya jumpa nifas berbau ni sebab faktor pemakanan. Sebab utamanya sebab makan ikan gelama. Ok lega sikit. Memang betol, hari-hari saya makan ikan gelama sebagai menu berpantang. Nanti saya share 1 slot tentang menu pemakanan saya masa berpantang.

Tapi dari hari ke hari, sakit tu lagi menjadi-jadi. Tapi saya still diamkan diri, Sampai lah kakak 1st saya datang melawat. Dia masuk bilik. Dia tanya, 'Kenapa bau busuk sangat ni?'. Saya terkejut la. Saya kata, 'Bau ke?'. Lepas tu terus husband saya cakap 'abang dah lama dah bau. Tapi tak cakap la.' Huhuhuhu. Terus bagi tau kakak dan husband, saya cakap saya rasa sakit bila nak kuar nifas. The next day tu saya dah nak sambung berpantang di rumah mertua.

Hari Ke-13
Saya berpantang di rumah mertua. Mak mertua banyak sangat tolong saya. Terima kasih mak. Di rumah mak mertua, saya still lagi sakit. Saya cakap kat husband. Husband bagi tau kat mak mertua. Mak mertua saya terus suruh saya pergi check kat hospital/ klinik.

Time tu dah kol 4.30 petang. Hari Ahad. Tak banyak klinik yang bukak. Husband bawak pergi 1 klinik ni. Memang banyak jugak ibu dan anak refer case kat sini. Sampai turn saya. Inform kat doc blabla...... Doc pun scan perut saya. Sekali doc cakap, 'Eh! Ni macam dorang tak kuar habis time operate ni. Saya nampak macam ada lagi saki baki. Kena pergi hospital balik.'. Saya terus rasa macam nak menangis. Tapi sabar lagi. Doc buat surat suruh refer hospital. Saya kuar terus ajak husband masuk kereta. Masuk2 kereta je, husband tanya apa doc cakap. Terus saya menangis. Saya terbayang-bayang doc nak toreh semula bekas jahitan ceaser tu. Time tu memang saya rasa takut sangat. Emosi saya time tu kacau bilau dan dalam pantang lagi. 

Tiba-tiba husband cakap, husband cakap dia tak percaya result doc cakap tu. Dia ajak saya pergi check kat klinik lain pulak. Saya follow je. Sebab rasa dah hilang semangat. Tapi nasib tak baik. Sebab hari ahad dan dah petang sangat. Banyak klinik yang dah tutup.

Balik rumah, husband cerita kat mak mertua dan kakak ipar. Dorang suggest saya pergi Hospital Bersalin Mahsuri kat Jitra, Kedah. Sebab kat situ ada pakar bersalin. Dr. Rohana kalau tak silap saya.

Hari ke-14
Masa sampai di Hospital Bersalin Mahsuri, staff di counter refer kes saya kepada doc bersalin biasa sebab doc pakar ada kes emergency ceaser hari tu. Lepas refer kat doc tu, dia scan perut. Dia cakap nampak macam ada  ketulan kat dinding rahim. Lepas tu dia masukkan jari kat dalam tut tut. Saya rasa sakit sangat. So dia tak boleh nak teruskan. Sebab saya rasa sakit. So dia mintak saya tunggu untuk refer dengan Doc Pakar sebab dia tak boleh pastikan ketulan apa dalam dinding rahim tu.

Finally dapat refer dengan doc pakar, Doc scan perut saya. Dia cakap yes betol ada ketulan kat dinding rahim. Tapi doc cakap selalunya kalau bersalin ceaser, sepatutnya tut tut tak terganggu. So dia scan lagi. Dia cakap ketulan tu block laluan nifas keluar. So dia syak itu lah punca saya sakit. Dan dia syak ketulan tu adalah darah bantal / darah nifas yang beku.

Jadinya, doc cakap darah beku tu perlu dikeluarkan. Dia cuba masukkan macam satu alat dalam tut tut. Alat tu mungkin untuk buka laluan ke rahim. Saya rasa Ya Allah sakit ya amat. Lepas tu doc cakap kalau macam tu jom kita ke labour room. Aii masuk labour room lagi i.

Doc suruh saya decide samada saya just nak guna alat pernafasan or nak guna suntikan ubat tido sepanjang proses dorang nak keluarkan darah beku tu. Husband teman saya sekali kat dalam labour room. Fikir-fikir punya fikir, saya kata saya nak ubat tido. Saya rasa macam tak termampu nak tahan sakit tu. Lepas disuntik ubat tido, dalam 10 saat macam tu saya dah laloq dan tertido tapi still meracau-racau.Yang ini husband yang cerita ye. Tak lama lepas tu semua pun selesai. Tapi saya still lali2 lagi. Husband cakap kat saya, nasib baik saya amik ubat tido, sebab nya dalam dok lali tu pun saya dah macam nak tendang nurse sambil jerit sakit sakit huhu

Lepas dah sedar tu terus dah tak sakit. Doc ambil sampel darah nifas untuk check di lab samada ada bakteria atau tak. Doc jugak ada catat size darah nifas beku tu dalam buku pink (buku mengandung). Size darah beku tu boleh tahan besar jugak. Patut lah sakit.

Alhamdulillah selesai lah masalah saya. Ini lah 1-1 nya masalah saya sepanjang dalam berpantang hari tu. Jahitan ceaser pun alhamdulillah baik-baik je. Tak ada masalah.

Next entry saya akan share menu makanan untuk ibu-ibu berpantang bersalin ceaser.

Tuesday, May 17, 2016

Part 3 - Hari Bersalin Ceaser

16 MEI 2016 (ISNIN)
7.30 PAGI


1 Julai 2015 bersamaan 14 Ramadhan 1436H, 4.00 Pagi
Saya  tak boleh tidur malam tu. Tak selesa sebab ada saluran kencing tu. Nak kena biasakan diri nak kencing. Lepas tu kejap-kejap rasa nak buang air besar. 2 3 kali pergi ke tandas. Sampai kol 6.30 pagi saya still rasa nak buang air besar tapi tak keluar. Saya fikir maybe nervous.

Lepas tu, nurse datang panggil minta saya bersiap sedia untuk operate. Nurse bagi baju OT. Saya cakap kat nurse saya rasa nak buang air besar. Nurse cakap tak pe, pergi buang dulu. Memercik peluh. Sebab saya rasa nervous teramat. Husband dah sampai dengan mak mertua time tu. Mak mertua datang dari Perlis. Disebabkan rasa nak buang air besar tu tak hilang, saya terus je pakai baju OT dan naik atas katil untuk dorang tolak masuk ke labour room.

7.00 pagi
Menunggu di luar  labour room. Saya cakap kat nurse, saya rasa macam nak buang air besar. Saya minta nak pergi toilet. Nurse cakap, 'Tak boleh puan. Doc tak bagi kalau patient time-time macam ni pergi toilet.' Saya cakap la. Tolong la nurse. Saya betol-betol rasa nak buang air besar.' Ramai staff2 untuk operation time tu. Dorang macam kesian kat saya. Dorang buatkan toilet tepi dinding tu. Cover2 dengan kain. Dorang suruh saya buang air besar kat situ hihi. Kelakar pun ada. Tapi  bila mai urgent ni. Tak kisah dah, Duduk lah saya kat toilet buatan tu. 5 minit sekali dorang datang tanya, 'Puan dah ok ke'. Saya cakap belum. Sampai lah dalam 15 minit. Nurse datang bagi tau doc dah sampai. Dorang cakap 'tak pe puan. Berak je kat dalam labour room nanti.' hihi kelakar pun ada. Sampai ke sudah tak buang air besar. Saya pun cakap la maybe nervous kot. Rasa selesa sangat dengan staff dewan bersalin kat sini.

7.30 pagi
Dah dibaringkan kat atas katil untuk di operate. Staff semua masing2 happy je sambil bekerja. Sampai saya rasa betol ke dorang ni nak operate. Ke nak main-main. Sebab memang semuanya bergurau senda, sembang dengan saya. Maybe dia tak nak kita nervous kan, Memang bagus situasi ni sebab secara tak langsung saya hilang nervous.

Staff semua pasang wire apa yang patut kat saya. Untuk pantau segala macam kan. Lepas tu pakar bius minta bangun duduk separuh. Dorang check tulang belakang. Time ni datang nervous. Sebab terbayang-bayang baca pengalaman orang lain. Pastu saya rasa dorang macam spray benda sejuk. Pastu terus dorang suruh baring semula. Saya tanya dah cucuk ke. Dorang cakap dah selesai puan. Time tu bersyukur sangat, saya langsung tak rasa sakit.

Tak lama lepas tu, doc cakap kat saya. Puan cuba angkat kaki kiri. Saya cuba angkat tapi berat sangat. Doc cakap,'Tak boleh angkat kan. Ok puan. Kenapa puan ada di sini?' Saya pun jawab la sebab nak ceasarian. Pastu doc cakap lagi, 'Sekarang kita nak mula ye'. Saya cakap, 'Baik Doc',

Saya pandang depan. Bahagian badan ke bawah ditutup dengan kain. Saya nampak ada asap je keluar. Dorang guna laser kan. Tiba-tiba saya rasa macam perut saya ni berpusing bahagian dalamnya. Dan saya rasa ada tangan menekan-nekan tepi perut untuk menarik sesuatu keluar. Dan tiba-tiba dengar lah bunyi baby menangis. Alhamdulillah. Dalam masa 10 minit semua tu berlaku. Anak saya dan suami dah selamat lahir ke dunia. Doc datang cakap kat saya, mulut anak saya dah masuk najis. Maybe sakit perut saya dari kol 4 pagi tadi construction nak bersalin. Kalau jantung baby tak kuat macam-macam boleh jadi. Ya Allah bersyukur sangat semua dipermudahkan. Saya langsung tak rasa sakit. Alhamdulillah.

8.15 pagi
Saya direhatkan di bilik yang lain. Badan saya menggeletar. Terlampau sejuk. Maybe effect ubat bius tadi. Dalam 30 minit lepas tu, saya ditolak balik ke ward. Dalam perjalanan nak balik tu, husband, ayah saya dan mak mertua dah tunggu kat luar ward. Ayah saya sempat bagi tau yang dia dah tengok anak saya, nurse dukung tadi. Lega rasa. Dah sampai di ward. Nurse datang hantar baby. Suami datang azankan. Lepas tu baring lah saya. Bila tengok baby, rasa macam tak percaya pulak dah ada anak.

Untuk pengetahuan ibu2, lepas operate, kita tak boleh gerak sangat ye. Digalakkan berbaring. Tidak boleh makan dan minum dari 12 malam sebelum operate sehingga 6 jam selepas operate. Boleh minum air kosong je kalau tak silap saya, tapi tak boleh gerakkan badan tau. Saya bawak straw. So time nak minum air, boleh sedut sambil baring je. Lepas operate ni, kita akan rasa dahaga sangat.

Selepas 6 jam berlalu. Kita perlu bangun tau. Sebab nak bagi darah bergerak dengan lancar. Lagi lambat bangun, lagi lambat boleh balik. Saya punya excited nak balik. Saya cakap kat nurse nak suruh tanggalkan saluran kencing ni. Saya nak gi kencing kat toilet sendiri. Nurse cakap tak boleh. Hari kedua baru boleh turun katil. Saya yang jadi aktif ni sebab kawan saya pesan memang kena gerak-gerakkan badan. Lagi bagus kalau dapat jalan. Kakak yang operate sebelah saya pun sama aktif jugak *____*

Dalam tenghari macam tu, doc datang melawat. Nurse cakap, 'Doc, patient ni la yang nak turun dari katil nak pergi toilet sendiri.' Pastu doc cakap, 'Good...Baru badan cepat sembuh.' Ok fine! Betol lah tips kawan dan tips kakak saya dapat dari kawan dia. Untuk makluman, both side family saya dan family mertua tak ada yang bersalin ceaser. Semua normal. So memang banyak kena tanya dari kawan2 yang bersalin ceaser.

2 Julai 2015 bersamaan 15 Ramadhan 1436H, 9.00 Pagi
Hari kedua, saya dah bangun pergi toilet. Means malam tu nurse dah tanggalkan saluran kencing. Masa nak bangun tu serius cakap badan dari pinggang ke bawah rasa berat sangat. Sakit tu tak. Tapi rasa sengal. Saya banyak duduk separuh badan. Saya tak banyak baring. Chinese lady yang kat sebelah saya tanya, 'u tak sakit ke bangun berjalan.' Apa yang saya boleh cakap saya memang tak sakit cuma lebih kepada rasa tak selesa sebab ada benda tertampal di perut. Luka ceaser tu dorang tutup dengan selotip luka. So tak nampak apa-apa.

Tengahari tu doc datang check luka dan doc cakap dah boleh balik. Tapi selama 3 hari kena datang hospital untuk ambil suntikan. Suntikan tu untuk elakkan darah berketul/beku. Hari ke 10 perlu ke hospital semula untuk buka selotip luka. Kakak yang sama-sama ceaser dengan saya tu cakap, operate kat sini memang terbaik compared dengan pengalaman 2 kali operate dia kat hospital lain.


Ku sangka kan panas sampai ke petang rupanya hujan di tengah hari. Bersambung...