Monday, June 20, 2016

Telur Goreng Masak Asam Sedap +____+


20 JUN 2016 (ISNIN)

Sepanjang bulan Ramadhan ni, alhamdulillah saya berjaya masak resepi yang simple-simple untuk menjamu perut kami laki bini time bersahur. Saya ni skill memasak masih macam anak dara baru belajar memasak (*___*). Tapi nasib baik encik suami boleh faham. 

So menu untuk bersahur pagi tadi. Saya try masak sesuatu yang simple tapi sedap!
Telur Goreng Masak Asam

Dapat resepi daripada facebook. Terima kasih kat penyumbang resepi siap bagi pic strep by step. Macam saya, saya goreng siap-siap telur tu. Dan saya ni suka pedas. So saya gantikan cili kering dengan cili padi. Mak aiiii pedas kaw-kaw +_____+ Makan pulak bersama ikan kering goreng rangup-rangup. Memang bertambah nasik. Tapi saya diet. So segenggam nasik cukup! hoho



Kalau rajin boleh lah try buat. Simple amat.




Tuesday, June 14, 2016

Ke IKEA CHERAS lagi dan Mee Udang

Bukan main suka dia kalau bawak berjalan


11 JUN 2016 (SABTU)
12.30 TENGAHARI


Hari sabtu lepas pergi lagi ke Ikea. Rasa macam ikea memanggil-manggil je +_____+. Tapi kali ni ada mission habiskan duit untuk ruangan yang berbeza. Macam hari tu fokus untuk ruang santai family + reading corner. Tapi kali ni, lebih kepada nak setup laundry room.

Total kerugian kali ni agak dasyat jugak hoho. Husband pun dok bising cakap kita dok rumah sewa ni sayang. Nanti dah dapat dok rumah sendiri deko lah puas-puas. Nak dapat duduk rumah sendiri tu lambat lagi bang. Nampak gaya kena tunggu Mr. A pencen dulu kot. So tak kisah lah rumah sewa pun kan. Asalkan kita dapat duduk dalam suasana yang aman dan best! Itu sudah memadai. 

Deco rumah sewa ni boleh tapi kena bertimbang rasa dan tidak merosakkan harta-harta tuan rumah. Itu yang penting.

Rumah sewa yang baru masuk ni, dinding dia memang dah berlubang-lubang. Husband dah cakap awal-awal, boleh nak hias-hias tapi tak nak ada ketuk mengetuk dinding baru dan kalau boleh tampal je. Dinding yang dah memang ada paku tu, husband cakap ok nak buat apa pun. Ok! Mood deco on!

Hasil tangkapan. Sekali dengan balang-balang biskut raya saya angkut


Ni nak cerita pasal Mr. A craving nak makan mee goreng. Tapi fikir punya fikir rasa macam tak best je kan mee goreng. So terbuat lah Mee Udang untuk menu berbuka puasa semalam.





Kenyang makan laki bini. 
Mangkuk yang tak ada sayur tu yang saya punya *___*
Walaupun kuah ku ceroi, tapi sedap tau. Puji diri sendiri. Ok bai!




Wednesday, June 8, 2016

Pertama Kali Menjejak Kaki Ke IKEA

5 JUN 2016 (AHAD)
2.00 PETANG

Alhamdulillah dapat jugak ke IKEA Cheras akhirnya selepas hampir 9 bulan menetap di Putrajaya. Tu pun jenuh pujuk encik suami. Sebelum ni dengar ja keterujaan kawan-kawan yang shopping kat sana. Jadinya, sekarang barulah i faham macam mana rasanya. Sebab dah terjebak rasa nak beli semua *______*

Plan asal nak pergi hari Sabtu. Tapi husband kena keja pulak. So pergi lah the next day. Dah tau orang ramai tapi nak redha je. Tang makanan tu tak excited sangat sebenarnya. Tapi excited lebih tang barang-barang dekorasi rumah. Bila dah pindah rumah yang sekarang ni, baru lah mood nak mendeko tu datang. Mungkin itu petanda nak stay lama kat sini kot. Mudah-mudahan kaki ku kuat nak memanjat tangga empat tingkat everyday +_____+ Amin

Meh nak story. Sebelum pergi tu, memang dah excited sangat dah. Tak tau pun cara nak membeli sebab selalu dengar je kawan-kawan cerita best itu best ini. Tak teringat nak tanya how to buy? Masa sampai tu, fikir tak pe kita terjah je. Cuma persediaan yang saya buat saya dah screen shot pic dan nama item yang nak. 

Bila sampai sana, terus ke bahagian dekorasi display tu. Tengok itu tengok ini, macam-macam berkenan. Lepas tu turun bawah terus ke bahagian nak pickup barang, Dia macam gudang dan ada tagging nama barang. Kalau nak mencari 1 - 1 jenuh tau.  Tiba-tiba jadi tak tau macam mana nak beli. Pastu terperasan ada komputer kat banyak tempat. Tengok-tengok orang lain. Lepas tu  baru tau rupa-rupanya komputer tu kita boleh search barang yang kita nak beli. Sistem akan paparkan location (Rack & Section) barang tu. Yang penting kena tau nama barang dan harga ye. Sebab ada nama barang sama tapi item dan harga dia different. So make sure betol-betol ye. Kang tak pasal-pasal kat cashier nanti nak kena bayar beribu *____*

Nama item: Hejne
Sistem paparkan lokasi item


Lepas dah ambik barang tu ambik barang ni. Mak aii sekejap je penuh 1 troli.
Sory encik suami *_____* 
Tapi tu pun ada rasa nak menambah lagi, tapi digagalkan oleh encik suami dengan alasan nanti kita datang lagi...Horeee







Hajat di hati nak pergi lagi Sabtu ni, sebab masih ada misi belum selesai :)
Berkenan sangat dengan yang ini