sedap! sejuk, creamy dan mencair di mulut :)
CHEESEKUT BISKUT MARIE
Bahan-bahan:
1 bungkus biskut marie
250g cream cheese (Philadelphia)
1/3 tin susu pekat manis
sedikit fresh milk
Nutella
Cara-caranya:
1. Pukul cream cheese menggunakan mixer sehingga kembang.
2. Apabila dah nampak kembang, masukkan 1/3 tin susu pekat manis.
3. Pukul hingga sebati.
4. Masukkan sedikit fresh milk dan pukul sehingga sebati.
(Sukatan bagi fresh milk tu agak-agak tau. Jangan bagi cream cheese tu cair sangat. Nanti tak sedap :)
6. Cream cheese dah siap. Jadinya dah boleh proceed dengan melapis biskut dan cream cheese. Yang ini refer gambar ye.
7. Sebelum tu sila panaskan fresh milk yang lebih tadi. Sukatan adalah anggaran dan digunakan untuk mencelup biskut marie nanti. Refer gambar di bawah.
8. Dah siap melapis biskut dan cream cheese. Masukkan dalam peti ais lebih kurang 6 jam.
9. Sedia di makan.
Masukkan cream cheese
Pukul cream cheese menggunakan mixer sehingga kembang
Masukkan 1/3 tin susu pekat manis
Pukul sehingga sebati
Masukkan sedikit fresh milk
Pukul sehingga sebati
Dah siap adunan cream cheese ^_^
Fresh milk yang telah dipanaskan
Celup roti ke dalam fresh milk
Celup sekejap je jangan lama-lama
Lepas celup, susun kat dalam bekas macam ni
Saya guna tupperware je...Dan sebelum tu lapiskan dengan plastik untuk memudahkan nak keluarkan bila dah sedia dimakan nanti
Lapiskan kat atas biskut marie tadi dengan cream cheese
Kalau suka coklat, letakkan nutella di atas cream cheese...
Kalau nak letak oreo hancur pun boleh. Terpulang pada feveret masing-masing
Seterusnya lapiskan dengan biskut marie lagi
Dan lapiskan lagi dengan cream cheese...
Ulang cara yang sama sehingga cream cheese habis
Macam saya, guna biskut marie tu dalam 1/2 bungkus je
Dah siap. Ni pandangan tepi.
Masukkan dalam peti ais lebih kurang 6 jam
(Saya masukkan dalam peti ais dalam jam 6.00 petang dan keluarkan esoknya pada jam 7.00 petang sebab puasa kan)
Ini lah rupanya sebaik keluar dari peti ais
Setelah dipotong
Tengok...memang sedap! creamy!
Selamat mencuba ^____^