Pages - Menu

Tuesday, March 26, 2013

TOMORROW - BRACES WILL OFF! YIEHA


26 MAC 2013 (SELASA)

Macam2 perasaan ada...suka ada...takut ada...tak sabar pun ada...sebab dengar orang2 cakap time nak bukak ni sakit...sebab besi tu dah bersemadi lama dengan gigi+gusi kan....ohh! i don't no....esok baru tau betol2 sakit or tak....member2 kat ofis ni pulak dah tak sabar2 nak tengok gigi yang real after bukak braces ni...
harap2 semuanya dipermudahkan :) AMIN


Thursday, March 21, 2013

Cinta Sambal Belacan


hahaha...amek kau cinta sambal belacan...tak de dah ayu-ayu macam vanilla coklat kan....bagi belacan terus hihi :) entry hari ni kena happy happy...sebab nye keja bertimbun-timbun semenjak bos besar bertukar ke Putrajaya...untuk mengurangkan stress time balik keja....so beli la banyak-banyak novel ni :)...memang sengaja amik cinta sambal belacan sebab dengan harapan nak gelak-gelak baca novel ni...tak mo nangis-nangis sendu-sendu....tapi belum start baca lagi pun...sebab balik umah terus letih terbungkang depan tv :)



breakfast pagi ni...serius cakap dah tak de nafsu tengok telor..tapi apakan daya makan je la huhu
2 biji telur - 0 gram karbo
Hotdog ayam Brand Ramly - 3.2 gram karbo for 2 pcs


Pastu kan...ada BOOK SALE kat Penang Time Square dari 22-31 Mac 2013, 9.00pagi sampai 9.00 malam...so tunggu apa lagi...jom rama-ramai gi shopping buku...harap-harap ada buku yang kena dengan jiwa :)


tata :)



Wednesday, March 20, 2013

Berat Dulu dan Berat Sekarang



Kena motivate diri! Sebab tu letak pic zaman dolu-dolu...Lebih kurang dalam 2 tahun lepas gambar ni...Kat rumah kenduri ni...

Time ni lemak pun susah nak dapat...Dan time ni jugak hanya saiz XS yang mampu dipakai...Muka memang dah bolat even time selim melim pun...

So apa lagi...chaiyok chaiyok..Go! Go! Atkins! 

Tuesday, March 19, 2013

Tips Inai Merah Menyala

Ni masa zaman kakak-kakak pakai crowded cenggini...
zaman skang ni, orang dah pakai simple2 kan :)
  
Tips untuk inai di jari menjadi merah;

  • Kalau guna daun inai, jemur dulu sampai kering...Pastu blend/tumbuk dengan gambir/arang dan letak nasi sikit (untuk bagi likat), perahan limau pun boleh guna jugak
  • Kalau pakai serbuk, prepare dari petang (atleast 2 - 3 hours before apply)...Letak perahan limau (bagi tambah berkilat kuku)...Tujuan kena prepare dari awal supaya inai tu betol2 sebati dengan perahan limau..Baru result nya merah menyala
  • Kalau inai tiub or kon....Sapu minyak/minyak cap kapak kat jari..Pastu baru letak inai
  • Tips untuk inai serbuk lagi....Prepare time petang...Bancuh serbuk inai dengan air teh (air teh panas tanpa gula)...Gaul sampai jadi pes....Guna dalam 2 uncang teh supaya betol2 pekat....dan campur dengan perahan limau nipis...Malam, time nak pakai....Sapu minyak cap kapak dulu kat jari...Masa inai tengah basah di jari, apply sekali lagi minyak cap kapak...Sure merah menyala pas cuci nanti :))
Selamat mencuba :)

  

Resepi Sambal Sardin Limited Edition

17 Mac 2013

Makanan feveret saya sambal sardin dalam tin tu....Tapi dengan syarat sambal sardin air tangan ayah saya opps! Limited edition tau...Tak kan jumpa kat tempat lain....Saya ni tak berapa suka makan ikan yang lembut...Contoh ikan rebus and so on....Saya suka ikan yang dimasak garing...Kalau sambal sardin kat kedai, ikan dia macam lembut2 kan...Tekak tak boleh nak accept huhu...Ok...Pastu ahad lepas saya belajar la masak sardin dengan ayah saya....Ha amik kau...Umo dah 28 baru nak belajar masak sardin huhu...Saja nak letak resepi...Nanti lain kali saya nak masak...Dah tak perlu nak buat-buat lupa dll :)


Sardin Limited Edition

Bahan-bahan;

1 tin sardin
sedikit cili blend / cili boh
sedikit sos tomato
limau nipis / air asam jawa
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
2 biji bawang besar - dipotong besar-besar
1 biji cili - dipotong besar-besar


Cara-caranya;

1. Asingkan ikan dengan kuah yang terdapat di dalm tin terlebih dahulu
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ikan tadi segaring mana yang suka. Ketepikan.
3. Panaskan minyak di dalam periuk. (Boleh guna minyak ikan tadi)
(Ayah saya cakap kalau tak nak kuah sambal jadi hitam, guna la minyak yang baru)
4. Masukkan kuah sardin tadi dan masak sehingga agak mendidih.
5. Masukkan cili blend/cili boh, sos tomato dan perahan limau nipis. Masak sehingga mendidih
6. Masukkan ikan yang telah digoreng
7. Masukkan bawang dan cili yang telah dipotong
8. Siap dan sedia dimakan




Tadaaa! ini la rupa sambal sardin saya :)

Thursday, March 14, 2013

Braces Will Off


14 Mac 2013

Tengah menghitung hari :) Kalau ikut kan Doc. Bhar cakap braces ni dah boleh bukak end of last year...Pastu tak tau lah nape boleh drag sampai bulan 3 2013...Tapi apa yang penting....Dah nak bukak kan 27 Mac 2013 ni...

Dr. Bhar request mintak saya pakai braces (getah) kaler hitam....Baru je cakap kat Doc. nak pakai getah warna warni....Doc. cakap 'tak boleh! mesti pakai hitam kalau nak bukak braces'..Aduyai time time tu jugak terus terimagine gigi buruk huhuhu...okes layan je la la Doc....Asalkan dah nak boleh bukak kan....

Ni kedudukan gigi saya before pakai braces



KFC - TRIPLE CHEESE CHEEZY WEDGES

Saya dah try...Bagi penggemar cheese...Memang Best & Superb! Try la :)



CENDOL, KOMPLEKS TABUNG HAJI

1st time makan cendol ada letak sagu pink kaler ni....Makan time cuaca panas memang best! Ramai orang makan...Semangkuk RM2...Try la :)

Wednesday, March 13, 2013

Pantai Seagate lagi - Makan Besar!



11 March 2013 (Isnin)

Pantai Seagate lagi dan lagi  :) Ni kali ke tiga kuar makan dengan Mr. A di Pantai Seagate...Kuar pas balik keja...Balik rumah dulu...Mandi mandi pastu siap....Mr. A datang jemput dalam kol 6.30 ptg...Skang ni tiap kali kuar mesti pakai dress Pop Look...Sebab Mr. A cakap 'awa nampak sopan kalau pakai dress ni :)' huahuahua nak gelak guling2 ni :) puji ada makna tu kennn.... saya tau la saya gumuk kan...sedar diri...Kalau pakai jeans mesti sendat dan penuh kan huhuhuhu :(



Kali ni pakai 'Thelma Maxi Dress Pop Look'...Saya ada alter sikit sebab dress ni labuh...Potong dalam 2 inci kat hujung...Pastu pintal dengan belt sikit kat pinggang...Terus dah boleh pakai dengan jayanya *___*



ni Mr. A saya! opps :)



ok...makan apa?



makan nasik dengan lauk-lauk ni...ambik set untuk 2 orang makan...murah je dalam RM39.90 tak termasuk air.... saya kalau ke Pantai Seagate ni...suka makan kat kedai 1st sekali dari kanan...sebab depa masak suma pedas pedas....memang best! lupa nak cakap....Kat Pantai Seagate ni ada banyak kedai makan...Korang boleh pilih nak makan yang mana :) Kat sini jugak dekat dengan surau...so senang la kan...surau luas dan boleh tahan bersihnya...1 lagi, kalau kat sini, korang makan menghadap pantai...so memang lah terasa cintan cintun nya...ni bagi yang tengah bercinta lah....ohhh!! kawan-kawan ku yang dah kawen jangan marah i ok :)))



okes....perut dah kenyang...boleh balik....ni full pic maxi dress thelma....Tapi sayang nya pic quality very low...sangat best pakai....ada getah jerut kat pinggang...Saya cover dengan belt...



pastu kan....jeng jeng jeng.....dapat presents ni....Mr. A bagi...terima kasih..... :))))))))


Friday, March 8, 2013

Dress ::: Baju Kurung Moden ::: Untuk Bertunang

Engagement Dresses By Color


Saya ni penggemar warna-warna masam....Contoh macam pink masam, koko pudar, purple masam dan semua warna-warna yang masam lah...Masalah bagi penggemar warna masam ni orang lain tak tau korang pakai baju baru hihi...Sebabnya warna yang dipilih masam je kan +___+

Untuk bertunang ni, hati ni still jatuh cinta dengan warna-warna masam....Kalau yang suka warna ceria tu, boleh la kan nak pakai warna turquoise ke shocking pink ke hijau pucuk pisang ke kan....Mesti nampak menyerlah pakai warna-warna terang ni....

Kat bawah ni, antara warna yang menjadi pilihan hati....Memang minat habis dengan semua kaler kat bawah ni :)












Esok baru nak gi mencari baju bertunang...Harap ada la yang berkenan di hati :) Nak yang simple-simple je :)


The Engagement Preparation


8 March 2013 (Jumaat)

Alhamdulillah masih bernyawa di bumi Allah ini di penghulu segala hari yang menjanjikan sesuatu yang pasti berlaku cuma bila dan waktunya sahaja yang belum diketahui...Percayalah janji Allah itu pasti....Buat pertama-tama kalinya sepanjang berblog dan sepanjang hidup ini saya akan update sesuatu yang akan merubah status saya pada tahun ini...InsyaAllah...Kita hanya merancang, Dia yang menentukan....

Dilahirkan sebagai anak Melayu, sentiasa kaya dengan adat ketimuran kita...Membesar dengan adat yang penuh sopan sentiasa menghalusi perbuatan kita....Pokok pangkalnya saya dibesarkan di dalam keluarga yang mementingkan peraturan adat...Tiba-tiba jadi macam serius kan bila cakap pasal nak ubah-ubah status ni :) ok...tak mau serius2....kita santai-santai je :)



MERISIK
:::
BERTUNANG
:::
IJAB QABUL
:::
MAJLIS RESEPSI
-PEREMPUAN-
:::
MAJLIS RESEPSI
-LELAKI-


MERISIK
Majlis merisik buat kecil-kecilan...Perbincangan antara kedua-dua keluarga...Done - 10 Februari 2013

BERTUNANG
Tarikh telah ditetapkan :) Almost 1 month dari sekarang....Preparation tak buat apa-apa lagi...Tapi kakak-kakak yang excited :) Maklum la kan rumah dah lama tak buat kenduri-kenduri besar ni melainkan kenduri arwah dan kenduri doa selamat... Bila sebut pasal bertunang ni...1st tu rasa macam simple je....Tapi bila dah siap check list..Mak ai banyak nye nak kena buat....Ok...kita buat pelan-pelan....Don't be gelabah ok :)

1. Hantaran
- 9 dulang dari pihak perempuan

2. Goodies Bag
- Kak ajan nak buat...

3. Catering
- Jumlah orang
- Kanopi (maybe...belum decide)

4. Mini Pelamin
- Nak buat ke? Huh rasa macam malu nak duduk atas pelamin tu huhu

5. Bilik

6. Photographer (maybe)

7. Dress bertunang (Paling penting)
- Yang paling penting kena letak yang paling last sekali hihi


Banyak benda kan nak kena buat time bertunang ni....My sis cakap memang la bertunang tu kita rasa macam simple dan more to menepati adat, tapi moment bertunang tu InsyaAllah hanya sekali dan sampai bila-bila pun kita tak kan dapat rasa dah moment tu....So cuba lah buat sehabis baik kan! *______*



Monday, March 4, 2013

Apabila anda menjadi seorang isteri kepada lelaki yang bertanggungjawab menjaga keselamatan negara

Saya cakap kat Mr. A....

Saya : Sedih la tengok ramai yang mati (Kes di Lahad Datu)...

Mr. A : Bila dah jadi angkatan tentera dll ni, mati setelah berjuang itu adalah 1 kerelaan dan mati juga boleh di mana-mana saja

Saya : Terdiam (Dalam hati.....tak sangka itu jawapannya...Mungkin semua yang bergelar tentera, polis dll pengaman negara ni mesti sangat-sangat kuat semangatnya :(




Berjuang Demi AGAMA, BANGSA dan NEGARA!

Proud 2B Malaysian!