Tuesday, March 21, 2017

Lunch Box Delivery - Putrajaya

21 MAC 2017 (SELASA)
1.45 TENGAH HARI
WISMA SUMBER ASLI

Sejah berpindah ke Putrajaya ni, tahap kemalasan semakin menjadi-jadi. Tapi kemalasan kita (pelanggan) ni dapat membantu orang lain. Alhamdulillah. Macam sekarang ni, sejak ada bermacam-macam benda dah boleh online. Bermacam-macam bisnes yang tak pernah difikirkan akal wujud. Segala macam delivery ada. Tambah-tambah bila korang menetap di bandar-bandar. Semua orang berpusu-pusu nak buat side income disebabkan kesan kenaikan harga barang dan lain-lain.

Bila wujud spesis yang 'malas' macam i ni, maka bisnes dorang ni memang boleh on dan success. Hihihi suka-suka je buat conclusion sendiri. Tapi apa yang nak cakap, business ni memang membantu golongan pekerja yang tak sempat nak beli kat cafe or tak sempat nak keluar cari makanan. Just wasap, dorang dah boleh terus hantar ke pejabat ataupun rumah. Dengan syarat, lokasi tu masih dalam cover area dorang.



WARONG KIMCHI FOOD DELIVERY

Ada macam-macam menu Korean ye. Bagi yang minat kpop dan nak style hari-hari makan korea food tu. Boleh beli dari Warong Kimchi ni. No. fon ada kat atas tu ye. Kalau nak tengok menu, boleh ke FB dorang. Menu dorang tetap mengikut hari. Mcam kat atas ni menu untuk hari Isnin - KIMCHI BOKKEUMBAP. Harga RM8 sahaja termasuk kos delivery.





HAIDA HAZIQAH VENTURES

Yang ini 1st lunch box saya pernah order dalam hidup saya. Menu dia berubah-ubah ye setiap hari. Nanti admin akan text dalam wasap menu apa yang dorang sediakan. Saya ingat lagi, 1st lunch box yang saya order nasi putih, telur mata dan sambal sotong. Harga RM8 termasuk kos delivery. Rasa sambal sotong tu sedap amat. Lepas tu, kerap jugak saya order kalau ianya melibatkan menu sambal. Macam menu kat atas ni, nasi putih, telur mata, sambal udang petai dan FOC wedges.



KLIA - DUBAI - PARIS, FRANCE


19 MAC 2017 (AHAD)
11.45 MALAM


Bermulalah episod saya menjadi 'ibu tunggal' sekejap sebab encik suami perlu mengikuti Short Course di Paris, France. Kalau tiada aral melintang, InsyaAllah pertengahan bulan April nanti, barulah dia balik. Bagi Aisyah pulak, ini first time dia berjauhan dengan abah dia dalam jangka masa yang panjang. Sebelum ni just paling lama pun dalam 4 hari macam tu. Skang ni dia still dalam mode biasa, sebab dia mesti ingat sekejap je tu dia tak jumpa abah dia.

Ikut perancangan asal, encik suami mintak saya bercuti dan balik ke kampung. Tapi saya ambil kesempatan ini untuk cabar diri saya. Berdikari sendiri. I can do it!!!! (^___^)




Tengah malam semalam, encik suami wasap pic-pic kat sana. Jeles u. Cakap kat suami, kalau ada rezeki lebih. Nanti kita pergi 1 family.

Kat sini 11.45 malam, kat Paris dalam 5.00 petang macam tu. Skang ni tengah musim bunga ye kat sana. Tapi encik suami cakap still sejuk jugak dalam 14 darjah celcius camtu. 

Ada banyak pic lagi, nanti saya share. untuk kenangan.





Monday, March 13, 2017

Terapi - Mengemas Rumah


13 MAC 2017 (ISNIN)
1.45 TENGAHARI

Sejak ada anak ni, perasaan menjadi ibu dan sebagai ibu tu semakin menular dalam diri. Kalau ada sesuatu yang mengusutkan fikiran, ternyata mengemas rumah/membaca buku dekorasi mampu menjernihkan suasana. Ditambah lagi sering bersendirian dengan anak di rumah, perlu dicari sesuatu aktiviti yang boleh mengisi masa yang acapkali sering dirasakan lambat berlalu apabila suami tiada di sisi.

Sedang melayari FB semalam, terbaca 1 kisah yang dikongsi oleh agak ramai orang. Kisah tu berlandaskan penceritaan pengalaman sebagai tunang/isteri/sahabat kepada seorang pejuang negara. Saya juga merupakan seorang isteri kepada seorang suami yang berkhidmat sebagai Tentera Udara Diraja Malaysia. Sejak berkahwin lagi, saya sudah sematkan di dalam hati. Saya perlu berkongsi suami saya itu. Berkongsi dengan keluarga mertua dan berkongsi dengan negara.



Inilah pengalaman saya. Saya tahu, apa yang saya lalui ini biasa-biasa sahaja jika dibandingkan dengan isteri-isteri tentera yang lain.


Fasa Berkawan
Alhamulillah kami bukanlah pasangan belangkas. Dating jika masing-masing ada keinginan untuk berjumpa. Means, tak lah every week jumpa. 

Tapi pernah lah lalui, dah siap cun cun, lepas tu encik suami (masa tu boyfren hihi) tak dapat keluar. Sebabnya, ada sekatan di post pengawal. Bagi yang pernah lalui, kita akan rasa geram dan stress. Sebab dah siap kan pastu tiba-tiba je kena cancel. Haih....


Fasa Bertunang
Persiapan banyak yang saya beli dengan my sister. Sebab kadang-kadang encik suami tak dapat nak join. Sebab kena kerja. Masa bertunang ni, jadual kerja suami ok ok je. JADUAL KERJA MACAM MANUSIA +______+



Fasa Nak Berkahwin
Encik suami kena minta sign macam-macam untuk permohonan berkahwin tu. Siap kena tunjuk slip gaji segala macam lah. Isteri tu sengih-sengih. Mesti dah tau kan. Slip gaji suami diperlukan untuk membolehkan, potongan elaun kepada isteri dibuat. Hip hip horeee. Hip hip horeee.

Askar panggil potongan paksa. Duit mu duit ku jua.


Fasa Berkahwin
Mula-mula ditinggalkan sehari kalau encik suami duty malam. Lepas tu ditinggalkan awal pagi kalau ada sorty. Lepas tu ditinggalkan berhari-hari kalau persop, tak pun kursus. Lepas tu ditinggalkan setiap minggu, jadi weekend husband (Husband kena posting). Time tu saya tengah mengandung si mek ecah. Jumpa suami weekend je. 

Lepas bersalin, dengan saya-saya pun transfer ikut encik suami. Nasib baik la jawatan dan gred saya ni, senang untuk bertukar.

Dan yang terkini, akan ditinggalkan berbulan-bulan. Kali ni terpisah terus antara benua. Mokcik redho.


Jadual Kerja Suami Latest
Waktu kerja 24 hours. Kadang-kadang dia balik tengah-tengah malam, esok pagi dah kena masuk kerja. Kadang-kadang tu jaga tengah malam, encik suami dah sedap tidor kat sebelah. Mula-mula dulu ingatkan hantu (^_^) Kalau hari tak busy, dapat lah jumpa dari jam 5.00 petang ke esok paginya. Encik suami dapat bercuti 2 minggu sekali. Means dalam sebulan, ada dua kali sabtu ahad je yang saya dan suami dapat bercuti bersama-sama. Tu pun kalau dia tak terlibat dengan program la. Kalau terlibat, nan hado la cuti tu.

Disebabkan jadual dia yang saya pun tak boleh nak faham, maka tak dapatlah saya nak book tiket AA yang murah tu dan tak dapat lah nak plan awal apa-apa perancangan bercuti. Semuanya perlu berlaku last minute. Ok. Sudah. Letih dah nak bercerita.



Nak cerita mengemas rumah, tiba-tiba melalut cerita pasal suami pulak. Ok bai.



Friday, March 10, 2017

Restoran JEMARI, Bandar Baru Bangi

Source: Google
Terlupa nak snap pic masa pergi hari tu.


5 MAC 2017 (AHAD)
9.00 MALAM


Saya dan suami penggemar tomyam. Bila datang mood malas memasak tu, saya dan suami akan makan je kat restoran-restoran yang kami rasa macam best (hahaha). JEMARI ni my ofismate yang recommend kan. Dia cakap menu yang famous kat JEMARI ni kerabu kangkung. Lain dari yang lain dan wajib try.

Memandangkan saya tinggal di Putrajaya, saya ke JEMARI yang dekat dengan saya. Jemari di Bandar Baru Bangi. JEMARI ni terletak di shop lot berhadapan dengan office show house Sunway Gandaria. Senang je nak cari.


Ini menu yang saya order.

The best kerabu  kangkung, telur bistik, tomyam campur yang super duper sedap dan ayam goreng tepung untuk mek ecah.


Rasa:
Tomyam campur tu memang sedap amat. Husband yang selalunya susah nak puji pun cakap memang 'terbaik'. Menu ni wajib try ye.

Telur bistik. Pun sedap jugak. Memang  berebut dengan husband. 

Kerabu kangkung. Rangup-rangup. Makan saja pun sedap. Ditabur dengan bijan kalau tak silap.

Ayam goreng tepung. Untuk mek ecah.


Nora bagi 5 bintang *****





Kerabu Kangkung dan Telur Bistik




Tomyam ni memang membuatkan anda nak datang lagi makan kat JEMARI. Tomyam ni macam berlemak. Sedap!
Ayam goreng tepung dah nak habis. Sebab menu ni sampai dulu. So mek ecah pun pulun makan dengan sedapnya.


Next time pergi, boleh try siakap masak 3 rasa or siakap stim pulak.



Wajib try makan kat JEMARI Bandar Baru Bangi.



Resepi Pancake Mudah



10 MAC 2017 (JUMAAT)
2.10 PETANG

Kali ni nak share saya buat pancake AKA lempeng masa weekend lepas. Pancake yang saya buat ni mudah dan memang jadi kesukaan si ecah yang umur 1 tahun 8 bulan tu. Pancake ni lembut dan sesuai untuk semua orang makan. Dan 1 lagi yang menyebabkan ecah suka makan, saya letak susu tepung sikit dalam adunan pancake tu.

Resepinya mudah je. Saya guna resepi yang sama untuk buat waffle.


Bahan-bahan dan cara membuatnya:

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1/3 cawan minyak
1 biji telur
1 1/2 sudu baking powder
2 sudu susu tepung
2 sudu gula

Campur je semua dan gaulkan.
Panaskan kuali, letak minyak sikit atas tisu dan sapukan pada kuali.
Buat bulatan, tutup pakai penutup periuk. Tutup dalam 3 minit.
Siap.

Tapi kalau korang ada alat pembakar waffle tu. Confirm jadi macam waffle. Sedap dan jangan risau, confirm jadi. Selamat mencuba.


Ini  lah dia pancake saya +____+



Thursday, March 2, 2017

Resepi Apam Lenggang Mudah dan Sedap


2 MAC 2017
1.10 TENGAHARI

Setiap kali hari cuti, saya akan cuba sediakan sarapan pagi yang mudah-mudah dan yang penting sedap. Macam biasa, resepi di ambil dari Google. Kali ni saya nak share resepi saya buat APAM LENGGANG. Kalau orang utara dia panggil Apom Lenggang. Dah 3 4 kali saya buat apom lenggang ni. Anak dengan husband suka. Husband cakap macam beli kat kedai hihihi. Perasan cek sekejap.

Resepi ni saya ambil dari FB Azlina Ina. Sangat mudah dan yang penting confirm jadi. Itu yang penting.


Bahan-bahan dan cara membuatnya:

2 cawan tepung beras
1 - 2 sudu makan yis kering (tapi tak payah la penuh-penuh)
3 sudu besar gula
Sedikit garam
3/4 cawan air suam
Satukan dan kacau. Tutup biar 30 minit.

Bukak tutup dan masukkan 1 biji telur
1/2 cawan santan pekat
Tak perlu tambah or kurangkan air atau santan.
Panaskan kuali, letak minyak sikit atas tisu dan sapukan pada kuali.
Buat bulatan, tutup pakai penutup periuk. Tutup dalam 3 minit.
Siap dan gulung kan.

Boleh di makan dengan kaya, sambal bilis atau makan kosong macam tu je.


Ini  lah dia apam lenggang saya +____+