Wednesday, May 25, 2016

Hidup Lebih 'Sehat'


25 MEI 2016 (RABU)
5.00 PM

Sekarang ni saya sedang berusaha menurunkan berat badan. Rasa macam tak sabar nak pakai baju-baju lama. Baju-baju kerja before mengandung. 

Selain tu, husband pun dah bagi hint-hint nak bagi tau kata saya dah gemuk. Bila berat mencecah 70 kg, saya rasa macam saya ni dah tersangat berat. Dan ada macam-macam rasa lagi yang tak mampu nak describe. Maybe sebab adik beradik semua kecik-kecik. Dan suami saya pun bertubuh kecik.



Tiap-tiap pagi saya mesti timbang berat dan buat catatan di kanan blog kecik saya ni. Lain orang lain cara kan. Macam saya, cara ni mampu memotivatekan saya untuk terus berusaha menurunkan berat badan. Harap-harap usaha saya ni dapat membuahkan hasil dan InsyaAllah saya boleh berasa lebih sihat. 



Thursday, May 19, 2016

Part 4 - Nifas Berbau Busuk / Bau Bangkai

18 MEI 2016 (RABU)
7.40 PAGI


Hari Ke-10
Saya ke hospital ditemani Mr. A untuk bukak selotip luka ceaser. Sekajap je. Doc buka selotip tu. Lepas tu dia spray macam gam tu. Lepas tu siap. Dan boleh balik.

Selama 20 hari kalau tak silap saya, Nurse dari Klinik Desa akan datang check kita dan baby. Bila dorang tengok jahitan ceaser saya tu. Nurse dok puji2. Dorang cakap cantik nye jahitan. Kemas. Saya cakap kenape. Ada yang jadi macam lain ke. Lepas tu nurse tu cakap, dia kata bekas luka ceaser dia tak cantik. Saya pun tak tanya banyak. Tak tau apa yang dorang maksudkan.

Hari Ke-11
Hari  ni lah bermula segala-galanya. Saya tiba-tiba rasa macam sakit/ nyilu/ perit bila darah nifas nak keluar. Lepas tu saya dapat rasa bau nifas saya busuk sangat. Macam bau bangkai. Mula tu saya diamkan je. Saya ingat biasa-biasa je dan saya ingat saya sorang yang bau.

Saya pun google2 la. Faktor2 yang menyebabkan nifas berbau. Banyak yang saya jumpa nifas berbau ni sebab faktor pemakanan. Sebab utamanya sebab makan ikan gelama. Ok lega sikit. Memang betol, hari-hari saya makan ikan gelama sebagai menu berpantang. Nanti saya share 1 slot tentang menu pemakanan saya masa berpantang.

Tapi dari hari ke hari, sakit tu lagi menjadi-jadi. Tapi saya still diamkan diri, Sampai lah kakak 1st saya datang melawat. Dia masuk bilik. Dia tanya, 'Kenapa bau busuk sangat ni?'. Saya terkejut la. Saya kata, 'Bau ke?'. Lepas tu terus husband saya cakap 'abang dah lama dah bau. Tapi tak cakap la.' Huhuhuhu. Terus bagi tau kakak dan husband, saya cakap saya rasa sakit bila nak kuar nifas. The next day tu saya dah nak sambung berpantang di rumah mertua.

Hari Ke-13
Saya berpantang di rumah mertua. Mak mertua banyak sangat tolong saya. Terima kasih mak. Di rumah mak mertua, saya still lagi sakit. Saya cakap kat husband. Husband bagi tau kat mak mertua. Mak mertua saya terus suruh saya pergi check kat hospital/ klinik.

Time tu dah kol 4.30 petang. Hari Ahad. Tak banyak klinik yang bukak. Husband bawak pergi 1 klinik ni. Memang banyak jugak ibu dan anak refer case kat sini. Sampai turn saya. Inform kat doc blabla...... Doc pun scan perut saya. Sekali doc cakap, 'Eh! Ni macam dorang tak kuar habis time operate ni. Saya nampak macam ada lagi saki baki. Kena pergi hospital balik.'. Saya terus rasa macam nak menangis. Tapi sabar lagi. Doc buat surat suruh refer hospital. Saya kuar terus ajak husband masuk kereta. Masuk2 kereta je, husband tanya apa doc cakap. Terus saya menangis. Saya terbayang-bayang doc nak toreh semula bekas jahitan ceaser tu. Time tu memang saya rasa takut sangat. Emosi saya time tu kacau bilau dan dalam pantang lagi. 

Tiba-tiba husband cakap, husband cakap dia tak percaya result doc cakap tu. Dia ajak saya pergi check kat klinik lain pulak. Saya follow je. Sebab rasa dah hilang semangat. Tapi nasib tak baik. Sebab hari ahad dan dah petang sangat. Banyak klinik yang dah tutup.

Balik rumah, husband cerita kat mak mertua dan kakak ipar. Dorang suggest saya pergi Hospital Bersalin Mahsuri kat Jitra, Kedah. Sebab kat situ ada pakar bersalin. Dr. Rohana kalau tak silap saya.

Hari ke-14
Masa sampai di Hospital Bersalin Mahsuri, staff di counter refer kes saya kepada doc bersalin biasa sebab doc pakar ada kes emergency ceaser hari tu. Lepas refer kat doc tu, dia scan perut. Dia cakap nampak macam ada  ketulan kat dinding rahim. Lepas tu dia masukkan jari kat dalam tut tut. Saya rasa sakit sangat. So dia tak boleh nak teruskan. Sebab saya rasa sakit. So dia mintak saya tunggu untuk refer dengan Doc Pakar sebab dia tak boleh pastikan ketulan apa dalam dinding rahim tu.

Finally dapat refer dengan doc pakar, Doc scan perut saya. Dia cakap yes betol ada ketulan kat dinding rahim. Tapi doc cakap selalunya kalau bersalin ceaser, sepatutnya tut tut tak terganggu. So dia scan lagi. Dia cakap ketulan tu block laluan nifas keluar. So dia syak itu lah punca saya sakit. Dan dia syak ketulan tu adalah darah bantal / darah nifas yang beku.

Jadinya, doc cakap darah beku tu perlu dikeluarkan. Dia cuba masukkan macam satu alat dalam tut tut. Alat tu mungkin untuk buka laluan ke rahim. Saya rasa Ya Allah sakit ya amat. Lepas tu doc cakap kalau macam tu jom kita ke labour room. Aii masuk labour room lagi i.

Doc suruh saya decide samada saya just nak guna alat pernafasan or nak guna suntikan ubat tido sepanjang proses dorang nak keluarkan darah beku tu. Husband teman saya sekali kat dalam labour room. Fikir-fikir punya fikir, saya kata saya nak ubat tido. Saya rasa macam tak termampu nak tahan sakit tu. Lepas disuntik ubat tido, dalam 10 saat macam tu saya dah laloq dan tertido tapi still meracau-racau.Yang ini husband yang cerita ye. Tak lama lepas tu semua pun selesai. Tapi saya still lali2 lagi. Husband cakap kat saya, nasib baik saya amik ubat tido, sebab nya dalam dok lali tu pun saya dah macam nak tendang nurse sambil jerit sakit sakit huhu

Lepas dah sedar tu terus dah tak sakit. Doc ambil sampel darah nifas untuk check di lab samada ada bakteria atau tak. Doc jugak ada catat size darah nifas beku tu dalam buku pink (buku mengandung). Size darah beku tu boleh tahan besar jugak. Patut lah sakit.

Alhamdulillah selesai lah masalah saya. Ini lah 1-1 nya masalah saya sepanjang dalam berpantang hari tu. Jahitan ceaser pun alhamdulillah baik-baik je. Tak ada masalah.

Next entry saya akan share menu makanan untuk ibu-ibu berpantang bersalin ceaser.

Tuesday, May 17, 2016

Part 3 - Hari Bersalin Ceaser

16 MEI 2016 (ISNIN)
7.30 PAGI


1 Julai 2015 bersamaan 14 Ramadhan 1436H, 4.00 Pagi
Saya  tak boleh tidur malam tu. Tak selesa sebab ada saluran kencing tu. Nak kena biasakan diri nak kencing. Lepas tu kejap-kejap rasa nak buang air besar. 2 3 kali pergi ke tandas. Sampai kol 6.30 pagi saya still rasa nak buang air besar tapi tak keluar. Saya fikir maybe nervous.

Lepas tu, nurse datang panggil minta saya bersiap sedia untuk operate. Nurse bagi baju OT. Saya cakap kat nurse saya rasa nak buang air besar. Nurse cakap tak pe, pergi buang dulu. Memercik peluh. Sebab saya rasa nervous teramat. Husband dah sampai dengan mak mertua time tu. Mak mertua datang dari Perlis. Disebabkan rasa nak buang air besar tu tak hilang, saya terus je pakai baju OT dan naik atas katil untuk dorang tolak masuk ke labour room.

7.00 pagi
Menunggu di luar  labour room. Saya cakap kat nurse, saya rasa macam nak buang air besar. Saya minta nak pergi toilet. Nurse cakap, 'Tak boleh puan. Doc tak bagi kalau patient time-time macam ni pergi toilet.' Saya cakap la. Tolong la nurse. Saya betol-betol rasa nak buang air besar.' Ramai staff2 untuk operation time tu. Dorang macam kesian kat saya. Dorang buatkan toilet tepi dinding tu. Cover2 dengan kain. Dorang suruh saya buang air besar kat situ hihi. Kelakar pun ada. Tapi  bila mai urgent ni. Tak kisah dah, Duduk lah saya kat toilet buatan tu. 5 minit sekali dorang datang tanya, 'Puan dah ok ke'. Saya cakap belum. Sampai lah dalam 15 minit. Nurse datang bagi tau doc dah sampai. Dorang cakap 'tak pe puan. Berak je kat dalam labour room nanti.' hihi kelakar pun ada. Sampai ke sudah tak buang air besar. Saya pun cakap la maybe nervous kot. Rasa selesa sangat dengan staff dewan bersalin kat sini.

7.30 pagi
Dah dibaringkan kat atas katil untuk di operate. Staff semua masing2 happy je sambil bekerja. Sampai saya rasa betol ke dorang ni nak operate. Ke nak main-main. Sebab memang semuanya bergurau senda, sembang dengan saya. Maybe dia tak nak kita nervous kan, Memang bagus situasi ni sebab secara tak langsung saya hilang nervous.

Staff semua pasang wire apa yang patut kat saya. Untuk pantau segala macam kan. Lepas tu pakar bius minta bangun duduk separuh. Dorang check tulang belakang. Time ni datang nervous. Sebab terbayang-bayang baca pengalaman orang lain. Pastu saya rasa dorang macam spray benda sejuk. Pastu terus dorang suruh baring semula. Saya tanya dah cucuk ke. Dorang cakap dah selesai puan. Time tu bersyukur sangat, saya langsung tak rasa sakit.

Tak lama lepas tu, doc cakap kat saya. Puan cuba angkat kaki kiri. Saya cuba angkat tapi berat sangat. Doc cakap,'Tak boleh angkat kan. Ok puan. Kenapa puan ada di sini?' Saya pun jawab la sebab nak ceasarian. Pastu doc cakap lagi, 'Sekarang kita nak mula ye'. Saya cakap, 'Baik Doc',

Saya pandang depan. Bahagian badan ke bawah ditutup dengan kain. Saya nampak ada asap je keluar. Dorang guna laser kan. Tiba-tiba saya rasa macam perut saya ni berpusing bahagian dalamnya. Dan saya rasa ada tangan menekan-nekan tepi perut untuk menarik sesuatu keluar. Dan tiba-tiba dengar lah bunyi baby menangis. Alhamdulillah. Dalam masa 10 minit semua tu berlaku. Anak saya dan suami dah selamat lahir ke dunia. Doc datang cakap kat saya, mulut anak saya dah masuk najis. Maybe sakit perut saya dari kol 4 pagi tadi construction nak bersalin. Kalau jantung baby tak kuat macam-macam boleh jadi. Ya Allah bersyukur sangat semua dipermudahkan. Saya langsung tak rasa sakit. Alhamdulillah.

8.15 pagi
Saya direhatkan di bilik yang lain. Badan saya menggeletar. Terlampau sejuk. Maybe effect ubat bius tadi. Dalam 30 minit lepas tu, saya ditolak balik ke ward. Dalam perjalanan nak balik tu, husband, ayah saya dan mak mertua dah tunggu kat luar ward. Ayah saya sempat bagi tau yang dia dah tengok anak saya, nurse dukung tadi. Lega rasa. Dah sampai di ward. Nurse datang hantar baby. Suami datang azankan. Lepas tu baring lah saya. Bila tengok baby, rasa macam tak percaya pulak dah ada anak.

Untuk pengetahuan ibu2, lepas operate, kita tak boleh gerak sangat ye. Digalakkan berbaring. Tidak boleh makan dan minum dari 12 malam sebelum operate sehingga 6 jam selepas operate. Boleh minum air kosong je kalau tak silap saya, tapi tak boleh gerakkan badan tau. Saya bawak straw. So time nak minum air, boleh sedut sambil baring je. Lepas operate ni, kita akan rasa dahaga sangat.

Selepas 6 jam berlalu. Kita perlu bangun tau. Sebab nak bagi darah bergerak dengan lancar. Lagi lambat bangun, lagi lambat boleh balik. Saya punya excited nak balik. Saya cakap kat nurse nak suruh tanggalkan saluran kencing ni. Saya nak gi kencing kat toilet sendiri. Nurse cakap tak boleh. Hari kedua baru boleh turun katil. Saya yang jadi aktif ni sebab kawan saya pesan memang kena gerak-gerakkan badan. Lagi bagus kalau dapat jalan. Kakak yang operate sebelah saya pun sama aktif jugak *____*

Dalam tenghari macam tu, doc datang melawat. Nurse cakap, 'Doc, patient ni la yang nak turun dari katil nak pergi toilet sendiri.' Pastu doc cakap, 'Good...Baru badan cepat sembuh.' Ok fine! Betol lah tips kawan dan tips kakak saya dapat dari kawan dia. Untuk makluman, both side family saya dan family mertua tak ada yang bersalin ceaser. Semua normal. So memang banyak kena tanya dari kawan2 yang bersalin ceaser.

2 Julai 2015 bersamaan 15 Ramadhan 1436H, 9.00 Pagi
Hari kedua, saya dah bangun pergi toilet. Means malam tu nurse dah tanggalkan saluran kencing. Masa nak bangun tu serius cakap badan dari pinggang ke bawah rasa berat sangat. Sakit tu tak. Tapi rasa sengal. Saya banyak duduk separuh badan. Saya tak banyak baring. Chinese lady yang kat sebelah saya tanya, 'u tak sakit ke bangun berjalan.' Apa yang saya boleh cakap saya memang tak sakit cuma lebih kepada rasa tak selesa sebab ada benda tertampal di perut. Luka ceaser tu dorang tutup dengan selotip luka. So tak nampak apa-apa.

Tengahari tu doc datang check luka dan doc cakap dah boleh balik. Tapi selama 3 hari kena datang hospital untuk ambil suntikan. Suntikan tu untuk elakkan darah berketul/beku. Hari ke 10 perlu ke hospital semula untuk buka selotip luka. Kakak yang sama-sama ceaser dengan saya tu cakap, operate kat sini memang terbaik compared dengan pengalaman 2 kali operate dia kat hospital lain.


Ku sangka kan panas sampai ke petang rupanya hujan di tengah hari. Bersambung...





Monday, May 16, 2016

Part 2 - Bersalin Secara Pembedahan

13 Mei 2016 (Jumaat)
2.00 PM

KEDUDUKAN BABY SONGSANG
Sepanjang tempoh mengandung, semuanya smooth je. Saya macam orang lain jugak. Ada mengidam nak makan itu ini. Tapi mengidam yang biasa-biasa je dan senang dicari. Contoh macam hari-hari nak fresh oren. Sekali sedut je licin. Sampai kan Mr. A jadi pro terus buat fresh oren. Tak payah beli kat kedai dah. Tapi yang paling the big mengidam. Saya suka berjalan-jalan time mengandung ni. Suka gi bercuti. 1st pergi cameron. 2 kali pergi Kelantan (Sebab tu nama anak Amalin Aisyah *___*). Pergi Langkawi. Pergi Ipoh (Tak tau sebab kenape nak pergi Ipoh). Pergi Zoo Taiping dan macam-macam lagi. Anak pertama kan. Husband melayan lagi la kan. Mai 2 3 4 anak nanti. Tak de dah haaa.


Dalam usia kandungan 36 weeks. Saya pergi check up yang mingguan tu. Nurse di Klinik Kesihatan detect kedudukan baby. Breech. Time tu nurse terus bagi refer dr. dan dr. terus buat surat refer Pakar. Sebelum2 tu kedudukan baby memang ok ok je. Tapi masa kandungan 28 weeks, saya pernah rasa sakit sangat kat dalam perut. Habis semua orang ingat saya ni nak bersalin dah. Matron check perut. Matron cakap, baby saya bergerak tu agresif sikit dalam perut, sebab tu lah ibu nya sakit. Saya syak, itu lah titik permulaan baby berubah posisi.


Hari yang telah ditetapkan terus refer pakar, untuk membolehkan pakar cuba 'pusing baby'. Dr. scan dan dari screen tu, dia cuba pusing baby. Tapi dr. cakap dah tak boleh pusing sebab baby dah 3.2kg.  Dan kepala baby memang statik kat bahagian atas perut. Dan perut dah sempit. So dr. bagi 2 pilihan.
  • Bersalin ceaser
  • Cuba bersalin secara normal tetapi risiko tanggung sendiri

Selepas berbincang dengan suami, decide untuk ceaser. Dan dr. bagi tarikh untuk ceaser. Tarikh tu awal seminggu dari tarikh EDD.


BERSALIN SECARA CEASER
Pada 30 Jun 2015, saya dah serah diri di ward. Saya bersalin di Hospital Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Untuk makluman ibu-ibu, tak semua kes ceaser akan diambil oleh hospital ni, Hospital ni hanya terima kes ceaser yang tak bermasalah. Means ibu-ibu kena bebas dari masalah darah tinggi or kencing manis semasa mengandung. Dan hospital ni juga tidak menerima kes emergency ceaser. Semua kena ikut tarikh yang telah dipilih. Tetapi bagi ibu-ibu yang emergency ceaser, dorang kena pergi ke Hospital Seberang Jaya, Pulau Pinang. Saya alhamdulillah, memang tak sakit nak bersalin before tarikh yang ditentukan oleh dr. Cuma tak berpeluang lah merasa macam mana sakit nak bersalin. Hapefully, kalau ada rezeki anak kedua. Dapat merasa bersalin normal.


MALAM PERTAMA DI WARD BERSALIN
Dalam jam 2.00 petang saya dah check in ward. Bawak makanan banyak *___* dan bawak yasin dan majalah. Husband balik rumah dan tinggal lah saya seorang di ward dengan ibu-ibu yang lain. Saya banyak habiskan masa makan dan membaca. Ada dengar jugak suara sumbang2, 'Dia ingat seronok ceaser, sekarang boleh la relax. Lepas ni tau lah dia.' Saya dengar tapi buat2 tak dengar je. Biarlah mulut orang kan. Dalam hati, biarlah dia. Kita pun bukan nya request untuk ceaser. Saya terus faham perasaan ibu-ibu yang lain sedih bersalin ceaser sob sob sob.

Masa dalam ward, lokasi katil ibu yang nak bersalin ceaser ini akan ditempatkan berdekatan. Katil untuk ibu ceaser ni pun lain dari ibu yang bersalin normal. Masa saya check in tu, saya orang yang 1st check in. Nurse inform ada 3 kes yang akan bersalin esok. Means saya 1st kes untuk operate esok paginya. Berbalik pada katil. Saya ditempatkan di sebelah ibu yang telah selamat bersalin ceaser. Ada baby comel kat sebelah ibu tu. Masa saya sampai, saya tengok ibu tu stress je muka dia. Chinese lady. Tak berani nak tegur. Dah petang-petang sikit saya pun cari point nak bersembang dengan dia. hihi bila dah bersembang ni ramah orang nye. Saya cakap la 'comelnya baby. Berat berapa. Besar.' Dia pun jawab, 'Saya dah 2 weeks bersalin, ni warded semula sebab jahitan ceaser terbuka.' Telan air liur saya dengar. Dia tambah lagi, 'Ni second time terbuka, hari tu pun dah terbuka. Sakit'. Takutnya saya dengar. Terus terfikir apa la nasib aku. Terus duduk diam sambung bac semula. Tak lama lepas tu, masuk sorang lagi akak ni date ceaser esok jugak. Dia dok katil sebelah kiri saya. Orang nye ramah. Dia cakap, 'Akak kali ketiga ni nak ceaser. Adik first time ke? Jangan risau. Tak sakit pun.' Lega sikit saya dengar.

Saya ada jugak buat pembacaan dan tanya tips dari kawan-kawan yang bersalin ceaser bila dah tau kena bersalin operate ni. Kebetulan my bff baru bersalin ceaser untuk babay twin dia. So banyak dia turunkan ilmu. Memang sangat berguna tips yang dia bagi. Semua saya amalkan. Tapi ada yang dah lupa. Dah lama dah kan. Aisyah pun dah 10bulan.

Dalam jam 5.00 petang macam tu, ada pakar bius datang untuk explain. Dia tanya berkenaan kita ada elergic ubat tak. Ada penyakit apa2 yang kritikal tak. Dan dia explain bahagian mana dia nak bius dan effect bius tu macam mana. Saya dengar je. Dari pembacaan dan pengalaman kawan2, bius ni sakit kan. Dan ada yang cakap sakit sangat333333.

Bila dah sampai sebelah malam. Ada nurse datang dan minta ibu2 yang nak operate esok ni sediakan baju baby, pampers, napkin, towel dan kain nak bedung baby. Menda-menda ni semua kena masukkan dalam plastik. Lepas tu, terus saya jadi nervous. Lepas tu start lah semua step2 sebagai persediaan keesokan harinya. Bahagian tanya dimasukkan saluran untuk masukkan air. Lepas tu kan, yang ini sensored sikit (*___*). Nurse panggil masuk bilik. Dia akan cukur tut tut. So make sure dah licin ye. So tak lah malu sangat. Tapi kalau dah licin pun dia akan cukur jugak. Sebab dia cakap dah procedure, kalau tak buat nanti dr. marah. Lepas tu, dia akan masukkan saluran kecing. Yang ni serius sakit. Saya sampai jerit-jerit. Tapi tengok orang lain, dorang relax je. Sob sob sob.

Continue next entry ye untuk fasa bersalin. Tak tido lah malam tu. Dok kenangkan nasib apa nak berlaku esok.






Friday, May 13, 2016

Part 1 - Detik Kelahiran Nur Amalin Aisyah Azahar

Nur Amalin Aisyah Azahar
10 Bulan

Dah lama berjanji nak cerita pasal kelahiran Si Amalin Aisyah ni. Hari ni baru terdetik nak cerita. Tetapi, banyak fakta dah lupa dari segi date dan lain-lain.

FASA DISAHKAN MENGANDUNG
Selepas berkahwin lebih kurang dalam 6 bulan, Alhamdulillah permohonan pertukaran saya dari kerja di sebelah Island dah dapat posting di sebelah Seberang iaitu di Kementerian xxx. Ingatkan panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengahari, Ujian yang Allah berikan kepada saya, bekerja dalam situasi yang sangat stress. Dan ketika beberapa bulan kerja di situ, saya menghadapi masalah sakit kepala yang agak teruk. Sakit kepala yang membuatkan saya tak dapat berdiri. Rasa macam nak baring je. Kalau gerak sikit pun dah muntah.

Dalam hati fikir jugak. Aku ni mengandung ke? Ada jugak check guna pregnant test tu. Tapi tak double line. Dan pergi jugak scan di private clinik. Tetap clean and clear. So assume this is penyakit. Maybe migrain. So kerap lah cuti sakit. Dan telah mengambil cuti tanpa gaji selama sebulan sob sob sob. Abis rekod kecemerlangan kerja den. Dan end up, atas advice dr. dia minta refer ke pakar untuk buat CT Scan kepala. Cancer? Result scan semua baik-baik aje. Lepas tu dihantar refer ke Pakar ENT. Dr. suspect mungkin pening tu berpunca dari masalah telinga. Pergi 3 kali appointment. 2 appointment yang mula dr. lelaki dan 3rd appointment dengan dr. perempuan. Dr. tu tanya sakit kepala yang macam mana. Explain blablabla. Lepas tu terus dr. bagi borang suruh pergi lab buat urine test. Dr. tu cakap, 'Awak ni tak sakit, tapi saya confirm awak ni mengandung'. Saya pun cakap la, 'Tak dr., period saya tiap-tiap bulan datang'. 

Setiap kali appointment, Mr. A temankan isteri tersayang dia. Kedua-dua belah family memang tak diberitahu langsung pasal masalah yang kami berdua sedang hadapi. Sambung cerita. Pergi lah buat urine test. Tunggu punya tunggu. Orang lain semua dah dapat result. Kenapa lah result aku ni tak dapat-dapat lagi. Saya pun pergi lah tanya dekat kaunter lab tu. Sekali rupanya, result tu dorang letak untuk despatch terus kepada dr. Saya pun mintak lah untuk tengok. Sekeping kertas. Result ada di sebelah belakang. Berdebar-debar nak balikkan kertas. Sekali tengok, Ya Allah...Positif!. Tersengih-sengih saya tengok suami. Suami pun same je tersengih-sengih. Tak tau nak describe macam mana perasaan tu. So pergi lah buat muka tebal 5 inci gi jumpa dr.  bagi tahu 'saya mengandung' *___*

Happy terus lepas tu laki bini. Sebelum tau result tu. Serius saya agak down. Dengan kerja yang stress. Macam2 fikir. Aku ni kena cancer ke? Lepas tu baru 7-8 bulan kawen pulak tu. Siap cakap kat Mr. A. Awak sanggup ke jaga saya kalau saya sakit. Drama air mata. Nasib baik lah Mr. A melayan.

Lepas tu excited terus pergi klinik. Check perut. Sekali nah. Dah 3bulan mengandung. Memang perasaan yang tak dapat digambarkan. Padahal 3 bulan tu saya memang datang period cuma tarikh 1st day period for every month tu agak lambat dari selalu. So ibu-ibu jangan ingat korang period, tak boleh mengandung ye. Lepas disahkan mengandung tu. Saya terus tak datang period. Dan macam tau-tau je, alahan mengada-ngada pun datang. 

Conclusionnya, pening muntah selama 3 bulan itu, alahan saya mengandung. Perit tapi happy bila dah tau sebenarnya ada baby kecik dalam perut. Time tu terus flash back, patutla perut muncit sangat time tu, bila tarik nafas pun perut muncit tu tak kempis. Rupanya ada si baby ibu abah. +_______+



Tuesday, May 10, 2016

Kak Noh Nasi Berlauk Online

7 May 2016 (Sabtu)
10.00 pagi

Saya ni penggemar makanan kelantan. Semuanya mula masa saya study. Kawan2 ramai orang kelantan. 1st dorang kenalkan nasik kerabu. Pastu sekali cuba melekat sampai sekarang. Masa pregnant dulu pun, sampai 2 kali gi kelantan. Gara2 sebab dah jatuh cinta dengan makanan kelantan dan dah jatuh cinta dengan negerinya sekali. Selalu cakap kat husband rasa macam nak menetap kat kelantan 😄

Okeh! Nak cerita pasal order makanan original fresh buatan ore kelate dan panas2 dibawa dari kelate. Tak yah susah2 dah nak gi kelate semata2 nak makan. Ni merupakan kali kedua saya order dengan NASI BERLAUK KAK NOH ONLINE. Makanan dimasak dipacking di kelantan. Dihantar guna flight dan ejen2 akan agihkan kepada yang order. Dasyat kan sekarang!

Memang hantu nasik kerabu saya ni ×____×


Ni husband punya, Nasi dagang lauk ayam


Nasi tumpang giant ni saya teringin, banyak dan tinggi ya amat 😆


My feveret kuih. Akok yg super duper sedap! Tak tipu! Sumpah. Tak caya sila try ...


Cara berlauk memang heaven dengan dagingnya. Siap berebut dengan husband 


Ni menunya. Kalau berminat leh order dengan ejen. Saya order dengan Ejen Putrajaya - Cik Ani 0162324969... Kalau area lain2, senarai ejen leh refer di FB Kak Noh Nasi Berlauk online ye. Delivery setiap hari Sabtu sahaja. Closed order kalau Cik Ani ni selalu hari rabu.